Czy piekarnie rzemieślnicze są bez szans?

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Czy piekarnie rzemieślnicze są bez szans?

Post autor: admin » śr sie 23, 2017 10:31 am

Czy piekarnie rzemieślnicze są bez szans? (Szczere rozmowy o polskim piekarstwie cz.2)

Kilkakrotnie zabierałem już głos w dyskusji na temat sytuacji piekarni rzemieślniczych. Obserwując na bieżąco sytuację, mogę jedynie stwierdzić z przykrością, że jak na razie nic się nie zmieniło. Dlatego pozwolę sobie po raz kolejny przedstawić swój pogląd na ten temat i zaproponować możliwe rozwiązania.

Po przeczytaniu relacji z wystąpie­nia znanego producenta i działa­cza branży Macieja Mielczarskiego na Forum Piekarskim we wrześniu 2016 r. oraz interesujących wypowiedzi młodych, działa­jących w obecnych realiach mistrzów sztuki piekarskiej na temat teraźniejszości i przy­szłości rzemiosła piekarskiego, zamieszczo­nych w poprzednim numerze „Mistrza Bran­ży”, zastanawiałem się, czy mam jeszcze coś do dodania. Ponieważ pamiętam, w jakich warunkach działało ono w poprzednim sys­temie gospodarczym i politycznym, dodam swoje trzy grosze. Nie zgadzam się bowiem z niektórymi tezami przedstawionymi przez piekarzy.

W tamtych czasach nie było problemu ze zby­tem pieczywa. Zawsze można było liczyć na sprzedaż wyrobów wielu konsumentom, którzy woleli chleb i bułki z małej piekarni rzemieślniczej niż z przemysłowej piekarni „Społem”. A jeśli zdarzyło się, że pieczywo zostało niesprzedane, można było je „oddać” hodowcom trzody chlewnej, którym dzięki księżycowym relacjom między cenami zboża, mąki i wyrobów piekarskich bardziej opła­cało się kupować na paszę chleb niż zboże. Głównym problemem piekarzy były wów­czas trudności surowcowe, w tym odgórne racjonowanie dystrybucji mąki. Jednak dzięki bardzo pomocnej działalności cechów piekar­skich, a także własnej pomysłowości właści­cieli piekarni, kwestie te były z większym lub mniejszym sukcesem rozwiązywane.

Pełna treść na stronie http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/C ... -3977.html

derok3
Posty: 1
Rejestracja: śr lis 22, 2017 10:27 pm

Post autor: derok3 » śr lis 22, 2017 10:42 pm

Od tego czasu wiele się zmieniło nawet rolnik właściciel hodowli świń jak chce zabić dla siebie to musi to udokumentować, a o sprzedaży tak sobie (legalnie) na wiosce to może zapomnieć. Jak tu mówić o tym, że będzie kupował/ odbierał pieczywo które może spowolnić 6 miesięczny etap do uboju.
Wracając do tematu moim zdaniem kolejnym problemem jest zakup odpowiedniej mąki w dobrych cenach patrząc na ilość takich ogłoszeń https://gielda-rolna.com/zboza-zyto-cen ... skie-1979/ gdzie jeszcze kilka lat temu nie było problemu z zakupem dobrej mąki. Też odczuwacie ten problem?

ODPOWIEDZ