Kontrolowanie poziomu akryloamidu w żywności!

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Kontrolowanie poziomu akryloamidu w żywności!

Post autor: admin » pt mar 09, 2018 12:05 pm

Co to jest akryloamid?

Akryloamid to związek organiczny o niskiej masie cząsteczkowej i wysokiej rozpuszczalności w wodzie powstający z naturalnie występujących składników w niektórych środkach spożywczych – asparaginy i cukrów – podczas ich obróbki w temperaturze przekraczającej zwykle 120°C i przy niskiej wilgotności. Powstaje on głównie w bogatych w węglowodany pieczonych lub smażonych środkach spożywczych, których surowce, na przykład zboża, ziemniaki i ziarna kawy, zawierają jego prekursory.

Poziom akryloamidu

Poziomy akryloamidu w niektórych środkach spożywczych wydają się być o wiele wyższe niż w porównywalnych produktach należących do tej samej kategorii. Komisja uznała więc za wskazane, aby właściwe organy państw członkowskich przeprowadziły dochodzenia, badając metody produkcji i przetwórstwa stosowane przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze.

Rozporządzeniem Komisji (UE)

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) 2017/2158 od kwietnia 2018 r. zostanie wprowadzony obowiązek stosowania określonych praktyk (środków łagodzących) przez przedsiębiorstwa spożywcze, które produkują i wprowadzają na rynek środki spożywcze.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://cukiernictwoipiekarstwo.pl/material[40595]

ODPOWIEDZ