Rola fermentacji w produkcji pieczywa

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Rola fermentacji w produkcji pieczywa

Post autor: admin » pt kwie 13, 2018 1:23 pm

Wielbicieli chemii jest na świecie niewielu. Różne są tego powody. Jednym z głównych jest atmosfera, jaką tworzą masmedia wokół chemicznych dodatków do żywności. Ekologiczne trendy zdobywają sobie coraz więcej zwolenników i powodują, że chemia jest uznawana za największe zło, przyczyna chorób cywilizacyjnych.

Producenci żywności prześcigają się w reklamowaniu swoich wyrobów jako naturalnych, bez dodatku substancji oznaczonych literą „E”. Czy faktycznie tak powinniśmy ją postrzegać?

Ludzie od tysięcy lat, może nie zawsze świadomie, stosowali w produkcji żywności metody z wykorzystaniem procesów biochemicznych. Przykładem może być wytwarzanie wina i piwa z udziałem fermentacji alkoholowej, wyrób pieczywa przy wykorzystaniu fermentacji mlekowej i alkoholowej lub wytwarzanie produktów mlecznych z zastosowaniem fermentacji propionowej. Dzisiaj, kiedy nasza wiedza pozwala na w miarę dokładne zdefiniowanie procesów zachodzących w przyrodzie, reakcje biochemiczne wykorzystywane są w produkcji środków spożywczych na szeroką skalę i z pełną świadomością. Największe zastosowanie mają tu procesy fermentacji.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/R ... -4373.html

ODPOWIEDZ