Czy można upiec chleb bez drożdży (piekarskich)?

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Czy można upiec chleb bez drożdży (piekarskich)?

Post autor: admin » śr wrz 26, 2018 11:21 am

0,5% – dokładnie taką ilość drożdży wystarczy dodać do mąki, by przyspieszyć proces fermentacji ciasta i zwiększyć objętość pieczywa. W praktyce te ilości są nawet większe. Tymczasem starsze pokolenia mistrzów piekarstwa pamiętają inne receptury na pieczywo żytnie.

Teceptury w których oprócz naturalnie występujących dzikich drożdży nie uświadczysz dodatkowego „spulchniacza”.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/C ... -4546.html

ODPOWIEDZ