Żegnajcie świeże bochenki

Produkt regionalny, obwarzanek, środki unijne, prawo unijne
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Żegnajcie świeże bochenki

Post autor: admin » śr lip 13, 2005 9:35 am


Piekarze płaczą, bo Polacy jedzą coraz mniej chleba
Ofiarą porzucania chleba na rzecz np. pieczywa chrupkiego jest Paul Roge (40 l.), francuski piekarz, który przyjechał do Polski, bo miał dosyć smaku bagietek.


Postanowił wyrabiać polski chleb. Kazimierz Czekaj (48 l.), który zatrudnił go w piekarni w Zabierzowie pod Krakowem, zachwala: lepszego żytniego razowego chleba od tego z rąk Paula nie jadłem. Ale co z tego: Polacy porzucają chleb w ogóle albo na rzecz np. kukurydzianych krążków. Paul martwi się, czy nie zostanie zmuszony do powrotu do Francji i znienawidzonych bagietek...

W sklepie są puste kluchy

Niektórzy piekarze za ucieczkę od tradycyjnego pieczywa winią supermarkety. - Miks, który w hipermarketach nazywa się chlebem, to pusta w środku klucha, zawierająca mnóstwo niezdrowych pierwiastków - mówią.

- Zmniejszająca się konsumpcja chleba wynika też z braku wsparcia ze strony rządu, niedocenieniu polskiego rzemieślnika - mówi Czekaj. Przegrywamy nie tylko z tzw. zdrową żywnością, ale także z mocno reklamowanymi hamburgerami.

Rośnie chlebowe podziemie

Piekarze przyznają, że zmiana nawyków żywieniowych jest powodem ich problemów. Ale nie tylko to - rośnie bowiem chlebowe podziemie. Prawie 30 proc. rynku opanowały nielegalne piekarnie, których właściciele nie płacą ludziom ZUS-u, unikają płacenia podatków, zaniżają ilość towaru. W Polsce działa 14 tysięcy piekarni. Oficjalnie w branży piekarniczej jest zatrudnionych 46 tys. osób, nieoficjalnie - 20 tys. więcej.

Jedzmy drożdżówki

radzi dr Małgorzata Kozłowska- -Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie:

- Pieczywo chrupkie jest zwykle niskokaloryczne, to dobre źródło witamin z grupy B i minerałów, np. żelaza i wapnia, zawiera białko. Ale jeśli mamy chęć na słodką drożdżówkę czy bagietkę, to nie musimy sobie odmawiać. Pieczywo jest przecież dobrym źródłem energii.

źródło: SUPER EXPRESS

piotr

to prawda

Post autor: piotr » pt lip 15, 2005 8:59 pm

kto moze nam POMÓC?

martin
Posty: 13
Rejestracja: ndz cze 25, 2006 6:30 am

Post autor: martin » ndz cze 25, 2006 7:25 am

legalni - wprowadźcie bez głupiej dyskusji HACCP i żądajcie urzędowej kontroli żywności u podziemnych. Jak sami robicie burdel to go macie. Sami chcecie syfić a mówicie, że podziemni wam przeszkadzają. Jak będzie porządek to u wszystkich. I cena, i jakość będzie wtedy właściwa. WIĘC POMÓŻCIE SOBIE SAMI !!! W KOŃCU.

RAFAPOL
Posty: 7
Rejestracja: wt kwie 20, 2004 9:13 am
Lokalizacja: Zabierzów k/Krakowa
Kontakt:

racja

Post autor: RAFAPOL » pn cze 26, 2006 8:11 pm

kurcze dużo w tym racji .Gdyby nie jedna sprawa...
Nasze służby kontrolujące ,które by dopiero...odżyły!

martin
Posty: 13
Rejestracja: ndz cze 25, 2006 6:30 am

Post autor: martin » wt cze 27, 2006 10:45 am

Rafapol! I tak odżyją; istotne jest jednak to czy legalni to wykorzystają

ODPOWIEDZ