Piekarze i cukiernicy mogą starać się o dotacje unijne

Produkt regionalny, obwarzanek, środki unijne, prawo unijne
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Piekarze i cukiernicy mogą starać się o dotacje unijne

Post autor: admin » wt lip 06, 2004 9:18 am

Dzięki nowej interpretacji unijnych przepisów będą mogli korzystać z tych unijnych dotacji, którymi zarządza Polska Agencja Rozwoju Przemysłu

Problem pojawił się pod koniec maja. Ku zaskoczeniu przedsiębiorców i chyba także urzędników okazało się, że piekarze i cukiernicy teoretycznie nie powinni mieć dostępu do dotacji z funduszy, którymi zarządza PARP (Sektorowy Program Operacyjny Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw - SPO WKP). Co gorsza - na skutek wewnętrznych uregulowań - nie kwalifikowali się też do tych dotacji, którymi steruje Ministerstwo Rolnictwa (sektorowy program operacyjny dla rolnictwa). A wszystko z powodu źle sformułowanych przepisów.

Unijną podstawą prawną do wypłacania dotacji przez PARP było m.in. Rozporządzenie 70/2001. Stwierdza ono, że wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw nie obejmuje firm, które przetwarzają jeden z kilkudziesięciu produktów rolno-spożywczych wymienionych w załączniku do unijnego traktatu. Na tej liście jest m.in. mąka - podstawowy surowiec dla piekarni i cukierni. Rozporządzenie 70/2001 nakazywało, by ci przedsiębiorcy ubiegali się o dotację z funduszy "rolniczych". Problem w tym, że inne przepisy - stosowane już na szczeblu krajowym przez resort rolnictwa - stanowiły, iż przedsiębiorstwami "rolnymi" są tylko te, które dokonują "pierwszego przetworzenia", czyli np. mielą ziarno i wytwarzają mąkę.

Sytuacja wyglądała niedobrze, organizacje zawodowe rzemieślników zaczęły protestować.

Rozwiązanie znalazł... Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Otóż stwierdził on, że PARP może powołać się na inną unijną podstawę prawną - Rozporządzenie 1/2004, które stwierdza: "Przetwarzanie należy rozumieć jako działanie na produkcie rolnym powodujące, że produkt końcowy pozostaje nadal produktem rolnym". Chleb i ciastko tej definicji nie spełniają, stąd konkluzja: piekarze i cukiernicy kwalifikują się do dotacji w ramach SPO WKP. Tę interpretację - jak dowiedziała się "Gazeta" - zaakceptowało Ministerstwo Gospodarki. Producenci bułek i pączków mogą więc już szykować wnioski.

źródło: Gazeta Wyborcza

ODPOWIEDZ