Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna

Informacje o imprezach branżowych
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna

Post autor: admin » pt maja 13, 2016 1:57 pm

Konferencja "Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna zbóż".

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego zaprasza do udziału w XXXVII Konferencji „Kontrola jakości w obrocie i przetwórstwie ziarna zbóż”, która odbędzie się w dniach 1-4.06 w Krynicy Morskiej.

W programie wystąpienia pracowników ZPZiP IBPRS oraz zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych, związane z tematyką konferencji oraz prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty
a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.

Referaty będą dotyczyć m.in. następującej tematyki:

- Aktualna sytuacja na krajowym i światowym rynku pszenicy
- Spożycie pieczywa w Polsce – stan obecny i trendy przyszłościowe
- Relacje podstawowych wyróżników jakościowych i parametrów oceny cech reologicznych
w kontekście jakości mąki na określone kierunki wykorzystania
- Doskonalenie pracy laboratorium poprzez udział w badaniach biegłości
- Zmiany zachodzące w mące w trakcie przechowywania
- Czynniki wpływające na wynik oznaczania cech alweograficznych
- Czynniki wpływające na wynik oznaczania liczby opadania
- Czynniki wpływające na skażenie ziarna zbóż mikotoksynami
- Kontrola jakości produktów ubocznych przetwórstwa zbóż na cele paszowe
- Zmiany wartości technologicznej ziarna pszenicy w trakcie dojrzewania pożniwnego
- Budowa, właściwości i znaczenie technologiczne pentozanów żytnich i pszennych
- Zróżnicowanie wartości wypiekowej mąki żytniej wyprodukowanej z ziarna dwóch kolejnych lat zbiorów
- Wykorzystanie żyta na cele konsumpcyjne i inne
- Znakowanie mąki i pieczywa wartością odżywczą zgodnie z wymaganiami prawnymi
- Otręby – niedoceniony surowiec nie tylko w produkcji pieczywa
- Wzbogacanie mąki w mikro i makroelementy
- Bezpieczna konserwacja i przechowywanie ziarna zbóż
- Występowanie mikotoksyn w ziarnie oplewionych gatunków pszenicy (Triticum sp.)
- Wpływ drożdży na zawartość lipofilnych związków bioaktywnych oraz strukturę białka ziarna
pszenicy ozimej
- Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarniakach zbóż
- Odmiany pszenicy jakościowej w doświadczeniach i w produkcji
- Pieczywo pszenżytnio-owsiane jako alternatywa dla chleba pszennego

Koszt uczestnictwa jednej osoby wynosi 850 zł (+23% VAT) w pokoju dwuosobowym lub 1200 zł (+23% VAT) w pokoju jednoosobowym - w miarę możliwości hotelu. Cena obejmuje również wyżywienie i noclegi od środy wieczorem do soboty rano.

Zgłoszenie uczestnictwa - na formularzu dostępnym tu - można przesyłać:
• na adres e-mail: zpzip@ibprs.pl
• faxem na numer 22 849 06 43
• pocztą na adres:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego
im. prof. Wacława Dąbrowskiego
Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36

Z uwagi na ograniczoną ilość miejsc o przyjęciu uczestnictwa decyduje termin otrzymania przez nas zgłoszenia. Szczegółowy program Konferencji oraz sposób zapłaty zostanie przekazany zainteresowanym w terminie późniejszym.

Źródło: http://ppic.pl/konferencja-kontrola-jak ... -zboz.html

ODPOWIEDZ