Kraków, 26-27.06.2004

Impreza, relacje, zapowiedzi, zaproszenia
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Kraków, 26-27.06.2004

Post autor: admin » śr maja 05, 2004 12:37 pm

Obrazek
<table> <tr> <td> <br> </td> <td valign="top"> </td> </tr> <tr> <td valign="top"> <br> <b><u>PATRONAT IMPREZY:</u></b><br> <u></u><br> <u></u><br> Minister Rolnictwa<br> i Rozwoju Wsi<br> <br> <br> Marszałek Województwa<br> Małopolskiego<br> <br> Prezydent Miasta Krakowa<br>
<br> <u></u><br> <u></u><br> <b><u>KOMITET ORGANIZACYJNY:</u></b><br> <br> <br> Ogólnopolskie Porozumienie Piekarzy<br> <br> <br> Cech Rzemiosł Spożywczych w Krakowie <br> <br> <br> Stowarzyszenie<br> Rzemieślników Piekarstwa RP<br> <br> <br> Polska Izba Produktów Regionalnych Lokalnych<br> <br> <br> TAIEX<br> <br> <br> Jurajska Izb Gospodarcza<br> <br> <b></b><br> <b></b><br> <b><u>WSPÓŁORGANIZATORZY:</u></b><br> <b></b><br> <b></b><br> Urząd Marszałkowsk Województwa Małopolskiego<br> <br> <br> Urząd Miasta Krakowa<br> <br> <br> Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A.<br> <br> <br> Małopolska Organizacja Turystyczna<br> <br>
<br> <br> </td> <td> <b>Impreza organizowana ramach Święta Wianków</b><br> <b>Kraków, Plac Wolnica 26
27.06.2004.</b><br> <br> <b>Patronat medialny:</b><br> TV 3 - Kraków, RMF FM, Portal: krakow.pl, Dziennik Polski, Przegląd Piekarski Cukierniczy, Cukiernictwo i Piekarstwo<br> <b>Sponsorzy - producenci i dystrybutorzy komponentó piekarskich:</b><br> Grupa APC F.H. BMS-G, APC - Damon, Polskie Młyny, Lesaffre Bio Corporation, ...<br> <br> <b>Imprezy towarzyszące:</b><br> <ol> <li><u>Seminarium</u>: "<i>Produkty regionalne lokalne i tradycyjne w ustawodawstwie Unii Europejskiej. Ochron żywności w aspekcie polityki unijnej. Wiedza praktyczna dla sektor MSP". </i>Seminarium pod patronatem Marszałka Województwa Małopolskieg - Janusza Sepioła<i> - </i>Teatr Scena El-Jot, Kraków - dzielnic Kazimierz</li> <li><u>Turniej Piłki Nożnej o nagrodę Marszałka Województw Małopolskiego</u> - obiekty sportowe O. Salezianów</li> <li><u>Święto Chleba dla najmłodszych </u>: wystawa: "<i>Polska tradycja i kultura pieczenia chleba</i>" - poka zabytkowych urządzeń, receptur, strojów, promocja kultury spożywania produkcji chleba - Muzeum Etnograficzne</li> </ol> <br> Programy szczegółowe:<br> <b>Plac Wolnica I dzień</b>
<u>26.06.2004.</u> Prowadzenie red. Lesze Mazan, red. Mieczysław Czuma<br> <i><u></u></i><br> do 9<sup>30 </sup>Zagospodarowani stoisk promocyjnych przez I grupę wystawców<br> 10<sup>00</sup> - 11<sup>00</sup> Uroczyste otwarcie Święta Chleba Festiwalu
Produktu Regionalnego<br> 11<sup>00</sup> Uroczyste otwarcie Święta Chleba Festiwalu
Produktu Regionalnego<br> 11<sup>30</sup> - 17<sup>00</sup> Prezentacj wystawców oraz produktów regionalnych, prezentacje sponsorów przeplatan programem artystycznym:<br> - zespoły folklorystyczne z różnych regionów Małopolski <br> - przygotowywanie i plenerowe gotowanie żurku ( Firma "Steskal" Nowego Targu )<br> - występy aktorów i kabaretów krakowskich <br> - degustacje produktów regionalnych i małopolskiego pieczywa<br> - Pieczenie w zabytkowym piecu chlebowym obwarzanków przygotowanyc przez dzieci. Prowadzenie - Piotr Mankiewicz - Dyrektor Muzeum Chleba Radzionkowie<br> 17<sup>45</sup> - 18<sup>00</sup> dekoracja finalistów Turnieju Piłki Nożnej<br> 18<sup>00</sup> - 18<sup>30</sup> Uroczyst zakończenie I dnia Święta Chleba<br> <br> <b>Plac Wolnica II dzień</b>
27.06. Prowadzenie red. Leszek Mazan, red. Mieczysław Czuma , Piotr Mankiewicz<br> <u></u><br> do 9<sup>00</sup> Zagospodarowani stoisk promocyjnych przez II grupę wystawców,<br> 9<sup>30</sup> Uroczysta Msza Święta w Kościele Bożego Ciała na Kazimierzu intencji rzemieślników i przedsiębiorców<br> 12<sup>00</sup> - 14<sup>00</sup> Prezentacje wystawców oraz produktó regionalnych przeplatane programem artystycznym:<br> - program artystyczny "Loch Camelot"<br> - konkursy dla dzieci i zabawy rodzinne<br> - degustacje produktów regionalnych i małopolskiego pieczywa<br> Pieczenie w zabytkowy piecu chlebowym obwarzanków przygotowanych przez
dzieci. Prowadzenie - Piot Mankiewicz, piekarze krakowscy<br> 15<sup>00</sup> - 16<sup>30</sup> Pokazowe pieczenie tradycyjnych wypiekó regionu krakowskiego: chleba prądnickiego, kukiełek i krakowskic obwarzanków. Pokaz prowadzony przez małopolskich Mistrzów Piekarstwa. Imprez po hasłem: "<i>Czerpanie ze źródeł</i>", przybliżająca temat nowyc technologii wypieku ze starych receptur. <br> Występy kape regionalnych, zespołów tańca regionalnego.<br> Wielka degustacj produktów regionalnych oraz tradycyjnych wypieków.<br> 17<sup>30</sup> Uroczyste zakończenie imprezy<br> - wręczenie "Paszportów Małopolskich" dla producentów, <br> <br> <b>Teatr Scena El-Jot</b> Sobota 26.06. 9<sup>00</sup> - 17<sup>30</sup> - seminarium <br> "<i>Produkty regionalne, lokalne tradycyjne w ustawodawstwie Unii Europejskiej. Ochrona żywności w aspekci polityki unijnej. Wiedza praktyczna dla sektora MSP".</i><br> <b><i></i></b><br> <b><i>Cel seminarium </i></b>: Produkcja wyrobó regionalnych, lokalnych i tradycyjnych szansą aktywizacji obszarów wiejskic i MSP sektora rolno - spożywczego Małopolski .<br> <b><i></i></b><br> <b><i>Uczestnicy : </i></b>właściciele firm gospodarstw agroturystycznych zrzeszonych w Jurajskiej ,Nowotarskiej, Tatrzańskiej, Dobczyckiej, Wielickiej i Podkrakowskiej Izbie Gospodarczej<br> <b><i></i></b><br> <b><i>Osoby odpowiedzialne</i></b>: <br> <b>Kazimierz Czekaj </b>Preze Jurajskiej Izby Gospodarczej, członek Rady Krajowej Polskiej Izby Produktó Regionalnych i Lokalnych, radny Województwa Małopolskiego <br> <b>Andrze Masny, </b>Dyrekto Departamentu Środowiska i Rozwoju Wsi UMWM<br> <b><i></i></b><br> <b><i>Przewodniczący seminarium</i></b>: Kazimierz Czekaj<br> <b></b><br> <b>Program:</b><br> 9<sup>00</sup> Rejestracj uczestników <br> 9<sup>15</sup> Powitani i otwarcie seminarium <b> </b><br> <b><i>Janusz Sepioł,</i></b><b> <i>Andrzej Masny</i></b> oraz
<b><i>ekspert biura TAIEX</i></b><br> 9<sup>25</sup> Podstawy prawne i obowiązujące procedury w zakresie ochrony produktó regionalnych, lokalnych i tradycyjnych w polskim ustawodawstwie. Definicje zakres rzeczowy, prawo odstępstw produkcyjnych etc.- <i>Darius Goszczyński p.o. Dyrektora Biur Oznaczeń Geograficznych i P</i><i>romocj Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju</i> <i>Wsi</i><br> 10<sup>30</sup> Analiza porównawcza polskich uregulowa prawnych z unijnymi przepisami zawartymi obowiązujących Rozporządzeniach Komisji nr 2081/92/EEC i 2082/92/EEC- <i>eksperci TAIEX</i><br> 11<sup>00</sup> Przerw na kawę<br> 11<sup>15</sup> Praktyczne korzyści i doświadczeni płynące z uzyskania statusu produktu regionalnego, lokalnego czy tradycyjneg w krajach Unii ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na rozwój MSP - praktyc (właściciele MSP z Regionu RHONE-ALPES, ekspert unijny)<br> 12<sup>00</sup> Samorząd Regionalny jako naturaln partner samorządu gospodarczego w rozwoju i aktywizacji obszarów wiejskich tym rozwijaniu produkcji produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych - <i>Andrzej Masny</i><br> 12<sup>30</sup> Lunch <br> 13<sup>30</sup> Space po Placu Wolnica odwiedzenie stoisk prezentujących się firm<br> 14<sup>30</sup> Wnioski, procedury uzyskania status produktu regionalnego, lokalnego, tradycyjnego - warsztaty, wypełnieni przykładowych dokumentów- <i>Jerzy Pasich- Chartered Patent Agents Kraków </i><br> 15<sup>30</sup> Działania informacyjno - promocyjn dotyczące produktów rolnych objętych statusem produktu regionalnego lokalnego oraz tradycyjnego w U.E. Praktyczna realizacja Rozporządzeni Komisji nr 94/2002/EC oraz 497/2003/EC- <i>eksperc Taiex</i><br> 16<sup>30</sup> Dyskusja panelowa. Pytania i odpowiedz (przewodniczący seminarium, eksperci Taiex-u oraz Jacek Szklarek właściciel firmy Slow Food- członek Zarządu Polskiej Izb Produktów Regionalnych i Lokalnych<br> 17<sup>30</sup> Zakończenie seminarium wraz z wręczenie materiałów informacyjnych i wzorów niezbędnej dokumentacji przy staraniach uzyskanie statusu produktu regionalnego, lokalnego czy tradycyjnego.<br> Powrót na Plac Wolnica -finał 1-go dnia Święta Chleba<br> <u></u><br>
<b>Muzeum Etnograficzne</b> 14-27.06.2004. dni powszednie w godz. 9<sup>00</sup> do 17<sup>00 </sup>, sobota i niedziela 9<sup>00</sup> do 14<sup>00</sup><br> <br> Wystawa: "Polsk tradycja i kultura pieczenia chleba" - prezentacja eksponatów Muzeum Chleba Radzionkowie. <br> Jak mówi twórca Muzeum - Piot Mankiewicz, znajduje się tu <i>" wszystko co służyło wytwarzaniu chleba wszystko co o szacunku do chleba zaświadcza" . </i>Gośćmi szczególnie ważnym w Muzeum Chleba są i będą dzieci, <i> "bo od szacunku dla kromki naszej strawy powszedniej już tylk krok do szacunku dla najbliższych, do kraju rodzinnego, do otaczającego na świata"</i><br> Wprowadzeniem do wystawy jest film prezentujący proces przygotowania chleba w tradycyjnej piekarni. Film jes doskonałą lekcją dla najmłodszych, uczącą kultury i szacunku do chleba pracy.<br> Wystawa będzie zakończona w niedziel 27.06. na Placu Wolnica wypiekiem w zabytkowym piecu chlebowym wyrobó przygotowanych przez dzieci.<br> <br> <b>Obiekt sportowe AWF Kraków</b>
<u>Turniej piłki nożnej o nagrodę Marszałka Województw Małopolskiego</u> <br> W rozgrywkach wezmą udział reprezentacje piekarzy, samorządowców, zakonu O. Redemptorystów oraz dziennikarzy.<br> <ul> <li>Sobota 26.06. 9<sup>00</sup> - 15<sup>00</sup> - mecze eliminacyjne i finałowe.</li> </ul> </td> </tr> </table>
Ostatnio zmieniony wt cze 29, 2004 9:28 am przez admin, łącznie zmieniany 4 razy.

krakus

gratuluuuuuuuuuuuuuuję !!!

Post autor: krakus » wt cze 08, 2004 8:19 pm

świetny pomysł zarówno z Świetem Chleba,ale i kolejną próbą ożywienia mego Kazimierza .GRATULUJĘ .Ma Pan najlepsze pieczywo w Krakowie i chyba nie tylko .A ten duży chleb to smak mojej młodości .Dziękuję będę trzymać kciuki za ładną pogodę :D

ODPOWIEDZ