Święto Chleba i Festiwal Produktu Regionalnego 2005

Impreza, relacje, zapowiedzi, zaproszenia
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Święto Chleba i Festiwal Produktu Regionalnego 2005

Post autor: admin » śr maja 18, 2005 2:04 pm

Dwóch krakowskich piekarzy Kazimierz Czekaj i Antoni Madej uparło się rok temu, by na placu Wolnica na Kazimierzu zorganizować pierwsze w Krakowie „Święto Chleba i Festiwal Produktu Regionalnego”. Mimo problemów zapaleńcy odnieśli sukces, a w tym roku Święto odbędzie się po raz drugi w dniach 11 i 12 czerwca.

Antoni Madej: Chleb jest naszą narodową tradycją i świętością, która jednoczy rodzinę. Dlatego uznaliśmy, że należy Święto Chleba stworzyć w Krakowie.

Kazimierz Czekaj: Paryż ma swoje święto chleba gdzie są tłumy łącznie z Prezydentem Francji ,który od zawsze spędza wśród swoich piekarzy pełne dwa dni to i my powinniśmy mieć swoje, krakowskie i niekoniecznie z ...

AM: Ale to nie jest handel chlebem, ponieważ my będziemy nim częstować zwiedzających, którzy atmosferze rodzinnego święta będą mogli nie tylko spróbować przeróżnych gatunków chleba, ale mu się dokładniej przyjrzeć i powąchać.

KCZ: A dlaczego na placu Wolnica? Ponieważ był dotąd trochę takim zapomnianym miejscem w Krakowie, na którym niewiele się działo. A przecież to jedna z najstarszych części miasta, gdzie krzyżowały się trakty i szlaki handlowe, tędy biegła droga na Wawel i pełny ekumenizm ! od rabina do ormianina. Poza tym Rynek Krakowski już jest przeładowany imprezami, tymczasem atmosfera Wolnicy idealnie pasuje do Święta Chleba idealnie.

AM: Właśnie ta atmosfera przyciąga tutaj całe rodziny z dziećmi, które będą mogły własnymi rękami (umytymi) wyrabiać ciasto chlebowe, formować kęsy, tworzyć chlebki, bułki, obwarzanki i figurki wawelskich smoków, które trafią potem do pieca. Rzecz jasna, wszystko pod opieką piekarzy. Dzięki temu dzieci zrozumieją, że chleba nie produkuje fabryka czy hipermarket, ale że powstaje on z pracy ludzkich rąk w naszych piekarniach , ponieważ na placu ustawimy całą piekarnię. O tradycjach dodatkowo opowiadać o tym będzie wystawa w Muzeum Etnograficznym zorganizowana wspólnie z Muzeum Chleba w Radzionkowie.


KCZ: W zeszłym roku zainteresowanie Świętem było ogromne. To dowód, że ta nasza polska – i krakowska - tradycja jest wciąż żywa. Przecież cech piekarzy powstał jako pierwszy w POLSCE właśnie w Krakowie w 1257 roku,roku lokacji miasta przez księcia Bolesława Wstydliwego.A propo, Tosiek ty to wiesz ,ale czy nasi czytelnicy GK to wiedzą,że Betlejem w języku hebrajsku to DOM CHLEBA czyli twoja i moja ...piekarnia! Dzięki współpracy i zrozumieniu zarówno władz Małopolski jak i miasta Krakowa,ale i instytucji wspierajacych rozwój Regionu jak MARR udało nam się tą piękną tradycję rozwinąć. Wszyscy którzy nam pomagali rozumieli, że Święto Chleba ma znaczenie nie tylko kulturalne ale i promocyjne dla Krakowa i Małopolski – bo to promocja gospodarcza i kulturowa. W ten sposób wspólnie budujemy markę miasta i regionu budujemy SMACZNĄ MAŁOPOLSKĘ!

AM: Dlatego tylu uczestników z zeszłego roku już zgłosiło swój udział w Święcie Chleba, które – nie zapominajmy – jest także Festiwalem Produktu Regionalnego. Choć przeważać będą piekarze, to przecież pojawią się też wytwórcy dobrej kiełbasy z Małopolski, oscypka, buncu, producenci soków, miodów czy śliwowicy łąckiej.

KCZ: No i zagra nam muzyka, którą na scenie prezentować będą zespoły wykonujące muzykę tradycyjną. Chcemy, aby i mieszkańcy Krakowa i turyści z Europy mogli zapoznać się z naszą kulturą i jej symbolami – bo oni chcą je poznać, są ich ciekawi. Przecież nigdzie poza Polską nie jest znany obyczaj całowania chleba, który upadnie na ziemię czy tradycja robienia znaku krzyża na bochnie, który będzie pokrojony. To chcemy pokazać – bo warto ich też cywilizować powrotem do naszych wspólnych korzeni

AM: Chcemy pokazać też naszą tradycję piekarstwa, które opierało się głównie na życie i na mące żytniej. Przecież pszenica przyszła do nas zza granicy. Tymczasem wyróżniony nagrodą marszałka J. Sepioła w zeszłorocznym konkursie Małopolski Smak chleb prądnicki jest w przeważającej części robiony z mąki żytniej.

KCZ: A tego nie znajdzie się w supermarkecie, w którym sprzedaje się głównie chleb pszenny. Konsument w takim miejscu traci bezpośredni kontakt z chlebem, z różnorodnością jego smaków i zapachów i zróżnicowaniem tradycji jego wypiekania. To wszystko obecne będzie podczas Święta Chleba.

AM: Tak jak i rok temu Święto będzie dwudniowe, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Potwierdzają to zarówno wystawcy jak i zwiedzający –wszyscy byli zadowoleni.

KCZ: Chciałbym, żeby za dziesięć lat też wszyscy byli zadowoleni i żeby ktoś wspomniał, że było takich dwóch szalonych piekarzy, którzy wywołali ferment, ożywili plac Wolnica, Kazimierz i Kraków dodając do kultury w Krakowie coś nowego i wartościowego – Święto Chleba.

AM: Rok temu przecieraliśmy szlaki. W tym roku mamy do pomocy Fundację Freda Gijbelsa – Holendra zauroczonego Polską i mieszkającego w Krakowie, która nas wspiera. Właśnie jednym z jej celów jest wspieranie rozwoju regionalnego w Europie poprzez kultywowanie i prezentację tradycji różnych regionów kontynentu. Dlatego odwiedzą nas w tym roku piekarze z Czech, Węgier czy z Norymbergi.

KCZ: W naszym święcie na placu Wolnica powracamy do korzeni, do tradycji. Ideą Święta jest jej pokazywanie poprzez prezentację doskonałego chleba i produktu regionalnego najwyższej jakości. Dlatego warto tu być.

PATRONAT NAD ŚWIĘTEM CHLEBA SPRAWUJĄ:

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojciech Olejniczak

Marszałek województwa małopolskiego Janusz Sepioł

Prezydent miasta Krakowa Jacek Majchrowski



Patronat Medialny: Radio Kraków, Gazeta Krakowska, Telewizja Kraków, Cukiernictwo i Piekarstwo

Wszelkie informacje : Fundacja Freda Gijbelsa - Marceli Kwaśniewski marceli.kwas@wp.pl, fundacjafg@wp.pl

Tel: (12) 296 13 72 kom: 509 955 925

warszawiak

gratuluje krakusy!

Post autor: warszawiak » czw maja 19, 2005 7:50 am

oj, Krakusy jesteście THE BEST! Szymon Kamiński

ODPOWIEDZ