Zaproszenie - Kraków, 26-27.06.2004

Impreza, relacje, zapowiedzi, zaproszenia
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Zaproszenie - Kraków, 26-27.06.2004

Post autor: admin » czw cze 17, 2004 11:56 am

Obrazek

Antoni Madej
Posty: 3
Rejestracja: wt kwie 06, 2004 10:15 am
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Antoni Madej » pt lip 02, 2004 2:38 pm

<B>ŚWIĘTO CHLEBA I FESTIWAL PRODUKTÓW REGIONALNYCH
W KRAKOWIE PLAC WOLNICA w dn. 26-27 czerwca 2004</B>

Po jednej stronie Placu Wolnica zapłonęła góralska watra (Firma Steskal z Nowego Targu), po drugiej zadymił starodawny piec z Muzeum Chleba &#8211; Piotra Mankiewicza w śląskim Radzionkowie.
Dookoła placu stanęły kramy, na których prezentowali wyroby współcześni odkrywcy (PIEKARZE) starych przepisów (RECEPTUR) oraz wytwórcy produktów regionalnych.

Inaugurację &#8222;ŚWIĘTA RODZINNEGO&#8221; rozpoczął Jacek Majchrowski &#8211; Prezydent Miasta Krakowa, następnie list Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi odczytał osobisty przedstawiciel, a błogosławieństwa i poświęcenia stoisk (produktów) dokonał ks. prałat Jan Kabziński &#8211; osobisty przedstawiciel Jego Eminencji Księdza Franciszka Kardynała Macharskiego.

&#8222;ŚWIĘTO CHLEBA&#8221; zorganizowane po raz pierwszy w Krakowie na Placu Wolnica &#8211; bardzo na swoim miejscu zważywszy, że tu właśnie jest najstarszy Cech Piekarzy założony w pierwszej ćwierci XIII stulecia. Święto pierwsze, ale nie ostatnie, ma być doroczne &#8211; zorganizowane zostało przez Ogólnopolskie Porozumienie Piekarzy przy udziale Cechu Rzemiosł Spożywczych w Krakowie, Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Lokalnych, TAIEX, MARR S.A, Jurajskiej Izby Gospodarczej.

Jako organizatorzy zostaliśmy zaszczyceni przyjęciem &#8222;patronatu imprezy&#8221; przez:
- Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi &#8211; Wojciecha Olejniczaka
- Marszałka Województwa Małopolskiego &#8211; Janusza Sepioła
- Prezydenta Miasta Krakowa &#8211; Jacka Majchrowskiego
Imprezy towarzyszące &#8222;ŚWIĘTU CHLEBA&#8221;:
- Seminarium &#8222;Produkty regionalne, lokalne i tradycyjne w ustawodawstwie Unii Europejskiej. Ochrona żywności w aspekcie polityki unijnej. Wiedza praktyczna dla sektora MSP&#8221;.
- Turniej piłki nożnej o Puchar Marszałka Województwa Małopolskiego.
- Święto chleba dla najmłodszych: - Wystawa &#8222;Droga do chleba&#8221; &#8211; pokaz zabytkowych urządzeń, eksponatów, promocja kultury spożywania i produkcji chleba &#8211; Muzeum Etnograficzne.
W tym miejscu szczególne podziękowania należą się: Januszowi Sepiołowi &#8211; Marszałkowi Województwa Małopolskiego, Prezydentowi M. Krakowa &#8211; Jackowi Majchrowskiemu, Wiesławowi Zimowskiemu &#8211; członkowi Zarządu Województwa Małopolskiego, Waldemarowi Petrowowi &#8211; prezesowi MARR S.A., Paniom i Panom Dyrektorom Urzędu M. Krakowa i Urzędu Marszałkowskiego i wszystkim nie wymienionym z imienia i nazwiska, którzy przyczynili się do uświetnienia &#8222;Święta Chleba&#8221; i Festiwalu Produktów Regionalnych.

Wystawcy oraz &#8222;Prowadzący&#8221; &#8211; panowie Leszek Mazan i Mieczysław Czuma &#8211; przy udziale zespołów folklorystycznych, orkiestr stworzyli dobrą atmosferę dla promocji kultury spożywania i wypieków chleba.
Konkursy dla dorosłych i dzieci, pokazowe z dziećmi wykonywanie z ciasta obwarzanków i zwierzątek przez panów Józefa Ziółkowskiego (przybył na Święto Chleba z Włocławka) i Adama Ścibora (Kraków) dały praktyczne zakończenie wystawy &#8222;Droga do chleba&#8221; w Muzeum Etnograficznym.

Przybyli Krakowianie oraz liczni Goście (słychać było konwersacje w różnych językach) smakowali chleb (i nie tylko), którego liczba smaków była imponująca.
Przez 2 dni Plac Wolnica był pełny &#8222;Daru Niebios&#8221; &#8211; chleba oraz zabawy.

Końcowym akordem Święta stało się uhonorowanie autorów najlepszych produktów nagrodą &#8222;SMAK MAŁOPOLSKI&#8221;.
Rangę tę otrzymał chleb prądnicki (Piekarnia Francuska Antoniego Madeja), obwarzanek krakowski (Piekarnia Grzegorza Czaji), kwaśnica z Karczmy &#8222;Góralsko Strawa&#8221; z Nowego Targu (Firma Steskal), kiełbasa lisiecka (Firma &#8222;Trójka&#8221; z Kaszowa), sól wielicka (Kopalnia Soli w Wieliczce), żurek po góralsku (Restauracja Jacka Łodzińskiego).
Święto z udziałem Janusza Sepioła &#8211; Marszałka Województwa Małopolskiego dobiegło końca, ale Plac Wolnica pozostał i oczekuje na powtórkę (za rok) może w jeszcze lepszym wydaniu.
<div align="right">za OPP<br>
Antoni Madej</div> P.S.
Szczególne podziękowania należą się sponsorom:
Polskie Młyny, Firma Komplet Polska, Spółdzielnia Produkcji Piekarskiej i Ciastkarskiej w Krakowie, APC DAMON Kraków, APC BMS-G Pawlikowice, GETH Kraków, Lesaffre Bio Corporation,
C.Witt &#8211; Backaldrin Sp. z o.o., Młyn Sierzchowo, Zakłady Przemysłu Tłuszczowego Kruszwica S.A., MARR S.A.

ODPOWIEDZ