Bajgiel z Kazimierza

Oferta, ceny, rodzaje wyrobów, preferencje
admin
Site Admin
Posty: 833
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Bajgiel z Kazimierza

Post autor: admin » czw paź 16, 2014 2:10 pm

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 19 grudzień 2008 r.

Obrazek

Kategoria: Wyroby piekarnicze i cukiernicze

Województwo: małopolskie

Wygląd:

Bułka z wyraźną dziurą w środku. Na wierzchu posypana czarnuszką, kminkiem, makiem, solą, posypką ziołową lub przyprawową z mieszanki pikantnych przypraw (kminek, pieprz), serem bądź cebulą

Kształt:

Kształt rozpłaszczonej bułki z dziurą w środku

Rozmiar:

Średnica 8-12 cm, grubość ok. 4 cm.

Kolor:

Kolor jasnozłocisty do ciemno złocistego z połyskiem, po przekrojeniu kolor dobrze upieczonej bułki.

Konsystencja:

Z wierzchu chrupiąca skórka, w środku elastyczny miękisz.

Smak:

Smak i zapach zależny od zastosowanej posypki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bajgiel to bułka wypiekana w kształcie pierścienia, najczęściej zdobiona przyprawami i dodatkami takimi jak: czarnuszka, kminek, mak, sól, posypka ziołowa, a także ser i cebula. Ta wyjątkowa bułka przed wypieczeniem musi zostać obgotowana, podobnie jak krakowski obwarzanek i precelek. Jego niepowtarzalny smak, chrupiącą i błyszczącą skórkę zawdzięczamy inwencji krakowskich piekarzy. Pierwsza wzmianka o bajglach pochodzi z 1610 roku. W miejskich archiwach znaleziono zapis świadczący o tym, że bajgle były ofiarowane przez gminę żydowską każdej kobiecie, która urodziła dziecko. Ich kształt symbolizował cykl ludzkiego życia. Wierzono, że złocisty pierścień posiada magiczną moc i ma przynieść szczęście nowo narodzonemu dziecku. Inna legenda nawiązuje do wiktorii wiedeńskiej z 1683 roku. Żydowski piekarz, wdzięczny polskiemu królowi Janowi III Sobieskiemu za ocalenie od tureckich najeźdźców, podarował mu w hołdzie specjalny wypiek. Dla króla-rycerza, znakomitego jeźdźca, upiekł pierścień w kształcie strzemienia (niem. Bugel). Clarissa Hyman w książce „Kuchnia Żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata”, pisze: „Żydowscy „filozofowie smaku” od dawna rozważają kwestię, co było pierwsze, bajgel czy dziurka. Nie mówimy przecież o zwykłym kawałku buły z dziurką, piekarskim odpowiedniku rzeźby Barbary Hepworth, ale o symbolu, o ikonie, o tajemnicy. Nie wiadomo dokładnie skąd się wzięły bajgle, ale samo słowo pochodzi od środkowo- lub górnoniemieckiego czasownika boygen – zginać, i związanego z nim rzeczownika bügel, który znaczy strzemię. Uważany za rarytas, gdyż był wypiekany z drogiej białej mąki, bajgiel miał także przynosić szczęście, będąc wyobrażeniem kręgu życia”. [/b]

ulan
Posty: 1
Rejestracja: pn lis 24, 2014 1:39 pm

Post autor: ulan » pn lis 24, 2014 1:41 pm

Bardzo ładnie wygląda, kiedyś coś podobnego jadłem ale bez kminku i był wyśmienity!

ODPOWIEDZ