PE upraszcza przepisy dotyczące nowej żywności

Produkt regionalny, obwarzanek, środki unijne, prawo unijne
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

PE upraszcza przepisy dotyczące nowej żywności

Post autor: admin » pt lis 13, 2015 7:55 am

W środę, 28 października br. Parlament Europejski przyjął nowe zasady, które uproszczą autoryzację nowej żywności w Unii Europejskiej.
Przepisy mają zapewnić bezpieczeństwo żywności i ochronę zdrowia publicznego bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności w przemyśle spożywczym.

Za przyjęciem nowych przepisów głosowało 359 posłów, przeciw było 202, a wstrzymało się 127 posłów.

Dotychczasowe przepisy dotyczące nowej żywności pochodzą z 1997 r. Od tego czasu pojawiły się nowe surowce, półprodukty i technologie wytwarzania żywności. Nowelizacja prawa była więc potrzebna ze względu na postęp naukowo-techniczny.

Nowa żywność to nowe produkty lub nowe składniki żywności, które do tej pory nie były w znacznym stopniu wykorzystywane w UE do spożycia przez ludzi, są nowe na rynku albo wywarzane nowymi metodami produkcji niż znane dotąd. Do nowej żywności zaliczamy m.in. nanomateriały, grzyby, glony, różne rośliny czy barwniki spożywcze. Należy przy tym podkreślić, że do nowej żywności zalicza się także produkty tradycyjne pochodzące spoza Unii Europejskiej.

Zgodnie z uchwalonymi przepisami nowa żywność będzie podlegać jednolitej w całej UE procedurze oceny bezpieczeństwa i autoryzacji. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) będzie przeprowadzać ocenę, jeśli uzna, że taka żywność może mieć wpływ na ludzkie zdrowie.

Posłowie Parlamentu Europejskiego chcą też, by przepisy obejmowały żywność pochodzącą ze sklonowanych zwierząt (do czasu, kiedy zostanie uchwalone nowe prawo dotyczące tej kwestii) oraz definicję nanomateriałów i zasady przeprowadzania testów na zwierzętach.

Przepisy uchwalone przez Parlament Europejski muszą zostać jeszcze zaaprobowane przez państwa członkowskie, by mogły wejść w życie.

Źródło: http://ppic.pl/pe-upraszcza-przepisy-do ... nosci.html

ODPOWIEDZ