Sukces dzięki głęboko mrożonemu pieczywu Artisan

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 839
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Sukces dzięki głęboko mrożonemu pieczywu Artisan

Post autor: admin » pn mar 20, 2017 3:31 pm

Polskie przedsiębiorstwo Inter Europol rozwija się od lat. Firma stale inwestuje, aby sprostać rosnącemu popytowi na pieczywo z ciasta głęboko mrożonego o wyglądzie rzemieślniczym.

Rüdiger Stollmeier, project manager w firmie Inter Eu­ropol Piekarnia Szwajcarska w Markach, zlokalizowanej niedaleko Warszawy, od 2009 roku uczestniczy w rozwo­ju przedsiębiorstwa. W roku 2010 piekarnia w Markach dyspono­wała powierzchnią produkcyjną wynoszącą około 14 000 m2.

Całodobowo, siedem dni w tygodniu pracownicy produkują w niej – na łącznie 13 liniach produkcyjnych – do 95% pieczywa głębo­ko mrożonego. Pozostałe 5% to produkty świeże, które trafiają do około 30 własnych punktów sprzedażowych. – Podczas produkcji, z jednej strony, jest dla nas oczywiście ważne, aby wypieki wytwa­rzać racjonalnie i przy wysokim stopniu automatyzacji. Natomiast z drugiej strony, jednym z naszych atutów jest również to, że mo­żemy realizować indywidualne życzenia klientów. Mamy taką moż­liwość, ponieważ stawiamy na nowoczesną aparaturę, więc na określonych etapach procesu produkcji możemy nadać wypiekom rzemieślniczego charakteru – wyjaśnia strategię sukcesu przedsię­biorstwa technik produkcji piekarskiej Rüdiger Stollmeier.

Jednakowoż produkcja w Markach osiągnęła swoje granice, a zwiększenie wydajności nie było możliwe, ponieważ sąsiadują­ce grunty były już zabudowane. Dlatego założyciel przedsiębior­stwa i prezes zarządu Wojciech Śmiechowski razem ze swoim partnerem biznesowym Peterem Mitschem zdecydował się na budowę nowego obiektu. Nowy budynek jest oddalony o około 20 minut jazdy samochodem od Marek, w Małopolu. W nową sie­dzibę przedsiębiorcy zainwestowali ponad 50 mln EUR.

Lokalizacja Małopole jest podzielona na dwa obszary. W jednym budynku pracownicy produkują pieczywo cukiernicze (delikateso­we) i raczej słodkie wypieki, natomiast w drugiej hali produkcyjnej powstają pieczywo głęboko mrożone oraz chleb. Również w no­wym obiekcie piekarnia stawia na maszyny przemysłowe z możli­wością ich udoskonalania czynnościami rzemieślniczymi.

Cały artykuł przeczytasz na stronie http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/S ... -3813.html

ODPOWIEDZ