Wzmożone zainteresowanie pieczywem BIO w sieciach handlowych

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Wzmożone zainteresowanie pieczywem BIO w sieciach handlowych

Post autor: admin » wt wrz 26, 2017 7:43 am

Nie od wczoraj sklepy handlowe mają półki z żywnością ekologiczną, ale do tej pory nie zagościło na nich szerzej pieczywo BIO. Jak podaje portalspozywczy.pl, obecnie obserwuje się większe zainteresowanie sieci tym tematem, przede wszystkim w wersji do odpieku.

Nie ma wątpliwości, że na pieczywie BIO dostępnym na szerszą skalę skorzystają nie tylko konsumenci zainteresowani takimi produktami. To łakomy kąsek też dla sieci handlowych, wszak wyroby wysokiej jakości dają wyższą marżę. Andrzej Piętka z firmy Akademia Wypieków ocenia, że w przeciągu 5-10 lat ciągle będzie wzrastało zapotrzebowanie na pieczywo ekologiczne. – Rynek produktów BIO wydaje się na początku drogi dynamicznego wzrostu. Dzisiaj pozycjonuje się jeszcze na poziomie sprzedaży produktów bezglutenowych, ale to szybko się zmienia – mówi ekspert w serwisie portalspozywczy.pl. W procesie popularyzacji pieczywa ekologicznego niemały udział będą miały sieci handlowe, które ze względu na skalę dotarcia skutecznie kształtują gusta konsumentów.

Temat pieczywa BIO w sieciach handlowych nie pojawia się po raz pierwszy. O przymiarkach wprowadzenia ekologicznego chleba do sieci słyszało się już wcześniej, a ich przedstawiciele kontaktowali się z piekarniami mającymi certyfikowane produkty. Zainteresowanie tematem najwyraźniej wraca.

Jak podaje portalspozywczy.pl, w niektórych sieciach dyskontowych trwają przygotowania do wprowadzenia nowego produktu na stałe, we wrześniu pierwsze testy w Warszawie podjęła Biedronka. Sieci porównują ceny pieczywa BIO od dostawców polskich i zagranicznych, ale nie tylko. – Ocenie szczegółowej już podlega potencjał rynku, zapotrzebowanie konsumentów na takie produkty, dostępność surowców do produkcji i wydajność piekarni posiadających certyfikat BIO – tłumaczy Andrzej Piętka w serwisie portalspozywczy.pl. Według niego, sieci handlowe będą zainteresowane pieczywem częściowo wypieczonym i zamrożonym z przeznaczeniem do wypieku w sklepie. Według eksperta zyska ta sieć handlowa, która pierwsza "rozwiąże kwestię właściwego przygotowania technologicznego takiego pieczywa do wypieku w atrakcyjnej cenie".

Pełną treść przeczytasz na stronie http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/W ... -4044.html

ODPOWIEDZ