Sprawa obwarzanka w Komisji Europejskiej

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Sprawa obwarzanka w Komisji Europejskiej

Post autor: admin » śr lut 06, 2008 2:20 pm


Ministerstwo Rolnictwa przesłało do Komisji Europejskiej wniosek o rejestrację obwarzanka krakowskiego jako polskiego produktu regionalnego. Jeśli żadne inne państwo Unii nie wniesie zastrzeżeń, to nasz obwarzanek będzie chroniony w całej Europie.


Rejestracja przez Komisję Europejską będzie oznaczała, że oryginalne krakowskie obwarzanki będzie można produkować tylko na terenie Krakowa oraz w powiatach krakowskim i wielickim.

Wypiek będzie musiał spełniać kryteria zapisane w unijnym wniosku: "Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, utworzony ze splotu ciasta, z otworem w środku. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Jego średnica mieści się w przedziale 12-17 cm, grubość nieregularnego spiralnego splotu to zwykle 2-4 cm, a waga 80-120 g. Smak może być zmieniany przez stosowanie różnych posypek: soli, sezamu, maku, czarnuszki, posypki ziołowej lub przyprawowej". - Cieszymy się, że urzędnicy Ministerstwa Rolnictwa podzielili naszą opinię o obwarzanku i postanowili wypromować go w Europie jako polski produkt tradycyjny - mówi Kazimierz Czekaj, do którego we wtorek dotarła wiadomość z ministerstwa. Czekaj to inicjator rejestracji obwarzanka w UE, piekarz i radny wojewódzki PO.

Wniosek krakowskich piekarzy przez rok czekał na rozpatrzenie. W dokumencie znalazła się m.in. szczegółowa historia wypieku. Piekarzom udało się odszukać rachunki dworu urzędującej w Krakowie pary królewskiej Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Pod datą 2 marca 1394 roku zapisano: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz". Jednak najważniejszy dokument wskazujący na krakowskie korzenie obwarzanka pochodzi z końca XV w. Przywilej króla Jana Olbrachta z 26 maja 1496 r. dawał prawo wypieku i sprzedaży pieczywa białego - w tym obwarzanków, zwanych po łacinie circinellos - tylko krakowskim piekarzom.

Starania o uznanie obwarzanka za produkt regionalny trwają od chwili przystąpienie Polski do UE. Zostały jednak zahamowane po tym, jak przed dwoma laty jeden z krakowskich piekarzy - bez wiedzy swoich kolegów po fachu - uzyskał w urzędzie patentowym wyłączne prawo używania nazwy obwarzanek. - Już wszystko sobie wyjaśniliśmy. Obwarzanek pozostanie dobrem wszystkich krakowskich piekarzy - wyjaśnia Czekaj. - Teraz czekamy na unijną rejestrację wypieku. Wtedy obwarzanki będziemy sprzedawali z europejskim symbolem produktu tradycyjnego.

Unijny certyfikat dla krakowskiego obwarzanka może jeszcze zawetować któryś z innych europejskich krajów. - Pretensje o obwarzanka mogliby mieć niemieccy piekarze z Bawarii, u których wytwarzane są podobne wypieki - przyznaje Czekaj. - Ale nasz krakowski obwarzanek jest specyficzny i ma sześćsetletnią tradycję. Wierzę, że Komisja Europejska uzna go za nasz produkt tradycyjny - dodaje.

Na razie jedynym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej jest bryndza podhalańska. O unijny certyfikat stara się też oscypek, ale po proteście Słowacji Komisja Europejska ciągle ma wątpliwości.

źródło: Gazeta Wyborcza Kraków

ODPOWIEDZ