Ludzie, jedzcie pieczywo

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 833
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Ludzie, jedzcie pieczywo

Post autor: admin » pn lip 04, 2005 9:55 am

Doszło do tego, że w Polsce trzeba promować jedzenie chleba i bułek

Spożycie pieczywa od kilku lat systematycznie spada - miejsce chleba zajmują jego substytuty, czyli różnego rodzaju "odchudzające wafle". Tylko w ostatnim pięcioleciu spożycie pieczywa spadło aż o 8,5 proc. Zdaniem piekarzy to skutek hałaśliwej i kłamliwej kampanii firm produkujących substytuty i haseł typu "pieczywo tuczy". Podobny trend na Zachodzie, np. we Francji, udało się już tamtejszym piekarzom odwrócić dzięki zorganizowaniu się branży, która wspólnie z władzami i mediami doprowadziła do ponownego wzrostu spożycia pieczywa.

Tym tropem idą nasi piekarze. W minionym tygodniu utworzyli Polskie Pieczywo, organizację, która ma zjednoczyć ich branżę. Wzorem było Polskie Mięso skupiające największych producentów, importerów i eksporterów mięsa, które od 1995 r. skutecznie promuje branżę i nagłaśnia jej problemy. Do Polskiego Pieczywa należą też naukowcy z Uniwersytetu Szczecińskiego. To oni po przeprowadzeniu badań rynkowych ujawnili, że szara strefa to mniej więcej 30 proc. rynku piekarniczego.

- To są zwykle małe zakładziki, które nocą pracują, a na dzień znikają. Pieczywo sprzedają na bazarach, z samochodów, a na prowincji często mają też układy z lokalnymi sklepikami - twierdzi Zbigniew Putka, współwłaściciel trzech piekarń w Warszawie.

Wartość całego rynku wynosi według GUS ok. 7,9 mld zł. Z czego, jak się szacuje, poza oficjalnym obrotem sprzedaje się pieczywa za ok. 2,4 mld zł. Oficjalnie w branży pracuje ponad 46 tys. ludzi, a dodatkowo ok. 20 tys. w szarej strefie. Z kalkulacji szczecińskich naukowców wynika, że budżet traci rocznie z tego powodu ok. 465 mln zł (podatki pracownicze, VAT i dochodowe).

- My nie mamy władzy, by walczyć z szarą strefą, od tego są odpowiednie służby sanitarne, inspekcja handlowa, policja. Chcemy tylko im uświadomić, o jakie pieniądze tu chodzi, niech wreszcie się do tego zabiorą. My zaś będziemy przyjmować do organizacji jedynie te firmy, które przestrzegają zasad uczciwego handlu i bezpieczeństwa żywności - mówi Kazimierz Czekaj, piekarz z Krakowa.

W Polsce jest ok. 11 tys. piekarń, ale aż 80 proc. to minizakłady zatrudniające po kilku pracowników, pojedynczo niemające szans na promocję swoich wyrobów. Zdaniem dr. Alberto Lozano Platonoffa z Uniwersytetu Szczecińskiego w najbliższych latch upadnie ok. 5 tys. małych piekarń.
źródło: Gazeta Wyborcza

Kristian

no wreszcie...

Post autor: Kristian » pn lip 04, 2005 10:53 am

Może ktoś usłyszy ten głos WOŁAJĄCEGO NA PUSTYNI ...bezprawia!

konsument

no właśśśśśśśśśśśśśśnie

Post autor: konsument » sob lip 09, 2005 11:20 am

nic dodać nic ująć :roll: :roll:

bekery

nic to...

Post autor: bekery » pt lip 15, 2005 9:01 pm

kończ WAŚ wstydu oszczędź... Jest kurcze problem!

martin
Posty: 13
Rejestracja: ndz cze 25, 2006 6:30 am

Post autor: martin » wt cze 27, 2006 9:49 pm

szara strefa klientów to też około 30%. psujecie żarełko, bijecie się ze sobą, a klienta, który dałby wam z chęcią więcej kasy to olewacie. chcecie tylko robić dla niedouczonego, niewymagającego klienta, a zapominacie o tym bardziej wymagającym.wasz problem. my, klienci będziemy tak jak już robimy ze względu na gówniane kiełbasy, będziemy sobie sami piec pieczywo. I nie damy wam zarobić. Róbcie tak dalej.

zjadacz chleba

kochajcie nas

Post autor: zjadacz chleba » śr cze 28, 2006 7:36 am

Szanowny Panie
Prosze nas znów pokochać...
Wiem ,że "trochę" poszliśmy na łatwiznę...Ale To sie zmienia i wiecej nasze polskie zboże,mąka i tak jest najbardziej naturalna na świecie ,bo nikogo i całe szczęście nie stać na nawozy sztuczne,chemię w uprawie czy dosypywanie "ścierwa" w młynie ,no moze poza witamina C czyli kwasem askorbinowym ,ale to w zadnym wypadku nie szkodzi

Więc PROSZĘ NAS ZNÓW POKOCHAĆ ,bo zapewniam na tle tablicy mendelejewa w wędlinie, mleku z roczna gwarancją nie mówiąc o chipsach czy fast foodach my pieczemy w swej masie z rzeczy bliskiej NATURZE!
piekarz z Dobrej/k Tymbarku

martin
Posty: 13
Rejestracja: ndz cze 25, 2006 6:30 am

Post autor: martin » czw cze 29, 2006 8:58 am

szkoda piekarzu z Dobrej k/Tymbarku, że tak daleko ode mnie jesteś. A inni naprawdę przesadzają z dodatkami i niefrasobliwie tego nie oznaczają

martin
Posty: 13
Rejestracja: ndz cze 25, 2006 6:30 am

Post autor: martin » pt cze 30, 2006 1:31 pm

Chleba powszedniego, NATURALNEGO, raczyć dajcie nam PIEKARZE, bo inaczaj Was ukarzę; krzywdę Wam zrobię okrutną, sam upiekę i będzie Wam smutno.

zjadacz

kurcze martin ma rację

Post autor: zjadacz » pn lip 03, 2006 5:18 pm

pamietacie Państwo chleb babci...
posmarowany masłem i popity maslanką ,która pozostała po nim.
Dajcie nie niech wróci to jedzenie oddam 100 co ja mówie 10000 kg tej pseudo wedliny z pseudo masłem i pseudo masłem!
Pozdrawiam kazimierz

ODPOWIEDZ