O cukierniach: opinia prezesa PARP Mirosława Marka

Produkt regionalny, obwarzanek, środki unijne, prawo unijne
admin
Site Admin
Posty: 858
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

O cukierniach: opinia prezesa PARP Mirosława Marka

Post autor: admin » wt cze 01, 2004 10:16 pm

Rozmawiał Konrad Niklewicz

- W sprawie piekarzy i cukierników poprosimy o pisemną interpretację Komisji Europejskiej - mówi prezes PARP Mirosław Marek.

Czy przedsiębiorcy nie zaczynają się już niecierpliwić oczekiwaniem na dotację z funduszy strukturalnych? Mamy czerwiec, wniosków nadal nie można składać...


Mirosław Marek: W poprzednich miesiącach faktycznie dość nieszczęśliwie były podawane optymistyczne zapowiedzi co do terminów. Ale to już naprawdę ostatnie tygodnie załatwiania formalności - ustawa o PARP została ostatecznie uchwalona, czeka na podpis prezydenta. Pozostaje jeszcze problem umów między PARP a Ministerstwem Gospodarki, które też musi zaakceptować Ministerstwo Finansów, na co czekamy. Zresztą to nie jest tak, że przedsiębiorcy są odcięci od unijnego finansowania. Już teraz jest do dyspozycji przedakcesyjny fundusz PHARE 2002, funkcjonujący na prawie identycznych zasadach co fundusze strukturalne.

Z jakich dotacji będą mogli korzystać piekarze i cukiernicy?

Problem jest subtelny, bo niespójność zaczyna się już na poziomie prawa europejskiego. Będziemy musieli to wyjaśnić w Komisji Europejskiej - będziemy potrzebowali jej wiążącego pisemnego stanowiska. My już teraz jednym pociągnięciem pióra moglibyśmy zadecydować, że piekarze i cukiernicy będą dostawali dotacje w działaniach zarządzanych przez PARP. Ale nad głową wisiałaby nam wówczas groźba, że to zostanie zakwestionowanie w Unii, uznane za nielegalne.

Boję się tylko, że na tę pisemną interpretację Komisji przyjdzie nam trochę poczekać.

źródło: Gazeta Wyborcza

ODPOWIEDZ