OBWARZANKI KRAKOWSKIE w UE

Produkt regionalny, obwarzanek, środki unijne, prawo unijne
admin
Site Admin
Posty: 833
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

OBWARZANKI KRAKOWSKIE w UE

Post autor: admin » pt lip 14, 2006 4:46 pm

<center>Obrazek</center>

OBWARZANKI KRAKOWSKIE, tak jak i Precelki Krakowskie /ich sucha postać gwarantująca długi okres przechowania/ były wypiekane przez krakowskich piekarzy od zawsze. Pierwsze wzmianki o obwarzankach datują się z XIII wieku /1257 rok - pierwsza udokumentowana informacja o piekarzach krakowskich w Akcie Lokacji m. Krakowa przez księcia Bolesława Wstydliwego/.Kolejna nie udokumentowana informacja to zamówienie złożone w roku 1409 przez króla Władysława Jagiełłę piekarzom krakowskim na wyrób 16-tu! wozów precelków krakowskich jako prowiantu dla wojsk idących po GRUNWALD! Natomiast pierwsze zachowane źródło historyczne, w którym pojawia się nazwa obwarzanek /od obwarzania czyli obgotowywania/ to przywilej Jana Olbrachta wydanego dla piekarzy krakowskich 26 maja 1496 roku. Na jego mocy pieczywo białe, a także obwarzanki (circinellos) mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dopiero Jan III Sobieski zezwolił na pieczenie ich z tzw. mąki białej piekarzom spoza murów Krakowa!

O produkcji i wypieku obwarzanków i ich suchej postaci precli mówi Senatus Consultum de pane coqendo et de mercede familiae pistorum (Uchwała Rady Miasta o wypieku chleba i wynagradzaniu rodziny - pomocników piekarskich ) z 22 kwietnia 1529 roku. Stanowi ona, że: &#8222;Również ci, którzy pieką obwarzanki (circinellis), aby były zawsze świeże, piękne i smaczne, mają na raz wypiekać korzec mąki. Towarzysze zaś maja brać myto i ten, który też obwarzanki (circinellos) wsadza do pieca i którego schuber zowią, ma brać 2 gr., dwaj, którzy też obwarzanki robią, a których zowią wirzkerze mają brać po 1 gr., zaś, którzy mają mniejszą robotę jako to lenger, clomer, awssider mają brać po 4 trojaki (ternarios)&#8221;.

O tym , iż Obwarzanek Krakowski i jego sucha postać Precelek Krakowski to produkt z wielowiekową tradycją świadczy dodatkowo fakt, że jednym z elementów herbu cechu piekarzy jest właśnie...precel trzymany przez lwy, a nad nim jest korona wskazująca na królewskie miasto Kraków /wzmianka pochodzi z XVIII w./

W załączeniu przedstawiamy niebywale interesujące i obszerne dokumenty historyczne świadczące o wielowiekowej tradycji piekarzy krakowskich i ich słynnych wyrobach w postaci obwarzanka i precelka krakowskiego, które wskazują, iż Obwarzanek Krakowski, jak i jego sucha wersja w kształcie Precelka Krakowskiego to tradycyjny produkt krakowskich piekarzy. Do dnia dzisiejszego wiele zakładów rzemieślniczych oraz producentów pieczywa kontynuuje tradycje wypieku obwarzanka krakowskiego wg starych receptur, ręcznie je formując.

WNIOSEK O WPIS NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH

<center>Obrazek</center>

<center>Obrazek</center>

ODPOWIEDZ