Żydowskiego bajgla nie myl z obwarzankiem

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 858
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Żydowskiego bajgla nie myl z obwarzankiem

Post autor: admin » wt sie 12, 2008 10:29 am

Bajgiel - małopolskim produktem tradycyjnym.

To pierwszy w powojennej Polsce żydowski produkt uznany za regionalny. Oprócz bajgla zarejestrowano też ser gazdowski i cztery inne produkty.
Rada do spraw produktów tradycyjnych małopolskiego urzędu marszałkowskiego pozytywnie rozpatrzyła wniosek o rejestrację złożony przez grupę krakowskich piekarzy. Teraz bajgiel trafi na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa.

Prawną ochronę bajgiel pośrednio zawdzięcza... krakowskiemu obwarzankowi.

Nie rozróżniają bajgla od obwarzanka

- Pomysł wziął się stąd, że wielu naszych klientów nie rozróżnia obwarzanka od bajgla. Wskazują na obwarzanki, a proszą ekspedientki o bajgle - tłumaczy Kazimierz Czekaj, krakowski piekarz i radny wojewódzki. - Zaczęliśmy się zastanawiać, skąd to przywiązanie krakowian do nazwy bajgiel. I wyszło nam, że to nazwa przekazywana w Krakowie z pokolenia na pokolenie od czasów przedwojennych, kiedy na Kazimierzu można było dostać prawdziwe żydowskie bajgle. Postanowiliśmy więc, że po rejestracji obwarzanka jako małopolskiego produktu regionalnego, wystąpimy z podobnym wnioskiem o bajgla. W końcu ten rodzaj żydowskiego pieczywa od wieków był obecny na tym terenie - dodaje Czekaj.

Występując o rejestrację bajgla, krakowscy piekarze powołali się na przynajmniej czterowiekową tradycję wypiekania tego pieczywa na naszym terenie. - Istnieje dokument Gminy Żydowskiej z Kazimierza z 1610 roku, wtedy osobnego miasta koło Krakowa, mówiący o wydawaniu darmowych bajgli każdej kobiecie, która powiła dziecko - argumentuje Czekaj.

A czym różni się obwarzanek od bajgla?

- To są dwa zupełnie inne rodzaje pieczywa. Obwarzanek krakowski przypomina pierścień, utworzony ze splotu ciasta, z otworem w środku. Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Natomiast bajgle nie są plecione, bardziej przypominają bułki z niewielką dziurką w środku - precyzuje Czekaj.

Żeby każdy mógł sam przekonać się, jak pięknie obwarzanki różnią się od bajgli, krakowscy piekarze chcą sprzedawać te ostatnie na krakowskich ulicach, tak jak sprzedają już obwarzanki.

Bajgiel z gazdowskim serem pysznie smakuje

Bajgiel nie jest jedynym produktem, który wczoraj został uznany za tradycyjny. Rada postawiła wpisać na listę także: chleb jurajski, lody nowotarskie, chleb żarnowy z Łomnej, ciasteczka wyśmienite z Krakowa i ser gazdowski gołka.

Z zarejestrowania gazdowskiej gołki ucieszył się baca Kazimierz Furczoń z Leśnicy, położonej pomiędzy Nowym Targiem a Zakopanem, który tej wiosny jako pierwszy zaczął robić oscypki zgodnie z europejskimi normami. Czyli: o wrzecionowatym kształcie, wadze od 600 do 800 gramów, długości od 17 do 23 centymetrów, z przynajmniej 60-procentową zawartością owczego mleka.

- Ci bacowie, którzy nie spełniają tych norm, pucąc sery tylko z mleka krowiego, próbują podszywać się pod renomę oscypków, nazywając je uscypkami, scypkami, cypkami - oburza się Kazimierz Furczoń. - Teraz będą mogli robić w górach legalnie sery z mleka krowiego i taki ser nazywał się będzie gazdowska gołka. Turyści będą wiedzieli, że jak kupią oscypka, to będzie on z mleka owczego, a jak gołkę, to z krowiego - wyjaśnia baca.

- A taki żydowski bajgiel z gazdowskim serem to pysznie smakuje - zachwala radny Kazimierz Czekaj.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków / Żydowskiego bajgla nie myl z obwarzankiem

ODPOWIEDZ