Wyniki kontroli jakości pieczywa

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Wyniki kontroli jakości pieczywa

Post autor: admin » pt lut 27, 2009 2:10 pm

2009-02-05

W porównaniu do wyników kontroli jakości handlowej pieczywa przeprowadzonej w II kwartale 2008 roku, nastąpił wzrost o 13 punktów procentowych udziału partii pieczywa zakwalifikowanego na podstawie oceny punktowej do poziomu jakości I (z 58,0% w II kwartale 2008 roku do 71,0% w III kwartale 2008 roku) przy jednoczesnym spadku o 6 punktów procentowych partii pieczywa zakwalifikowanego do II poziomu jakości (z 29,0% w II kwartale 2008 roku do 23,0% w III kwartale 2008 roku) oraz spadku o 8 punktów procentowych udziału partii pieczywa zakwalifikowanego do III i IV poziomu jakości (z 12,0% w II kwartale 2008 roku do 4,0% w III kwartale 2008 roku), co wskazuje na polepszenie jakości pieczywa.
Może to wynikać, z użycia surowców o dobrej jakości, stosowania substancji dodatkowych wchodzących w skład polepszaczy mających wpływ na cechy organoleptyczne głównie wygląd zewnętrzny, barwę i grubość skórki, a także elastyczność i porowatość miękiszu oraz z zapewnienia właściwych warunków w trakcie wypieku pieczywa.

Zobacz pełne wyniki

Źródło: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

ODPOWIEDZ