Piekarze mówią: nie

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Piekarze mówią: nie

Post autor: admin » pn kwie 27, 2009 2:36 pm

Na razie tylko niemieccy piekarze. Za to głośno i zdecydowanie. Sprawa jest poważna i dotyczyć będzie także naszego środowiska.

Niemcy sprzeciwiają się kolejnym wytycznym Unii Europejskiej. Tym razem tym, które mają na celu obniżenie zawartości soli w produktach spożywczych. Alarmują, jak kraj długi i szeroki, że wtrącanie się unijnych biurokratów do sposobów produkcji podstawowych produktów żywnościowych źle się skończy zarówno dla producentów, jak i konsumentów.
O prozdrowotnych planach związanych z obniżaniem zawartości
sodu w żywności pisał już na łamach „Cukiernictwa i Piekarstwa” (nr 10/2008) dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo Grzegorz Nowakowski.
Kampanię koordynują Światowa Organizacja Zdrowia oraz Komisja Europejska. W Polsce włączył się w nią Instytut Żywności i Żywienia. Cel jest szczytny. Generalnie chodzi o to, byśmy wszyscy spożywali mniej soli, bo dziś skumulowana wartość tej przyprawy zawartej w różnych produktach
przekracza trzykrotnie dopuszczalne normy.
Diabeł jednak, jak zawsze, tkwi w szczegółach. Oto okazuje się, że unijni urzędnicy zaproponowali niemieckim piekarzom, by w ich sztandarowym ciemnym pieczywie, które standardowo zawiera 1,5 grama soli na 100 gramów mąki, obniżyć poziom soli do 1 grama. Zmiany dotyczyć mają także innych tradycyjnych receptur, w tym Piekarze mówią: nie
bawarskich precli, które wręcz są obsypane solą. Alarm podnieśli więc sami niemieccy producenci pieczywa. Tak głośny, że pod koniec lutego pisał
o nich nawet „International Herald Tribune”. Gazeta cytuje m.in. Matthiasa Wiemersa, szefa Centralnego Stowarzyszenia Niemieckich Piekarzy, który mówi: – Unia próbuje zmienić sposób, w jaki pieczemy nasz chleb, zmienić
sposób sprzedaży, a przede wszystkim zmienić smak pieczywa. W dodatku kroki te podejmowane są na kilka miesięcy przed wyborami do Parlamentu Europejskiego. Chyba tylko po to, by uczynić Unię jeszcze bardziej niepopularną wśród zwykłych obywateli. Wtóruje mu Roland Ried, rzecznik 2,5 tysiąca bawarskich piekarni – Unia powinna zająć się kryzysem, reformą
podatków czy polityką zagraniczną, a nie deregulacją naszego życia. Zdaniem piekarzy wprowadzenie nowego, niższego udziału soli w pieczywie wiąże się z większymi kosztami produkcji. Chleb będzie bowiem wypiekany dłużej i przy użyciu większej ilości energii. W Polsce konsultacjami ze środowiskiem piekarzy w zakresie użycia soli w produkcji pieczywa zajmować
się ma Instytut Polskie Pieczywo. Ciekawe, z jakimi problemami w tej
kwestii zwrócą się do niego nasi piekarze.

Pobierz artykuł w oryginale

Źródło: Cukiernictwo i Piekarnictwo

ODPOWIEDZ