Jakość handlowa pieczywa i bułki tartej

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Jakość handlowa pieczywa i bułki tartej

Post autor: admin » wt cze 09, 2009 7:21 pm

8 czerwca 2009 roku

W toku kontroli jakości handlowej bułki tartej przeprowadzonej przez cztery wojewódzkie inspektoraty JHARS na zgodność z deklaracją producenta nie kwestionowano cech organoleptycznych bułki tartej.

W odniesieniu do deklaracji producenta, na podstawie badań laboratoryjnych w 32,4% partiach bułki tartej, stwierdzono nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych, które dotyczyły przede wszystkim zawyżonej zawartości tłuszczu i cukrów, a także zawyżonej wilgotności i zaniżonego stopnia rozdrobnienia.

Zawyżona zawartość tłuszczu i cukrów może wskazywać na użycie do produkcji bułki tartej pieczywa półcukierniczego. Na podwyższoną wilgotność bułki tartej mogły wpływać niewłaściwe warunki przechowywania wyrobu gotowego oraz surowców (np. pieczywa) użytych do jej produkcji.
Procentowy udział partii produktów nieprawidłowo oznakowanych kształtował się na podobnym poziomie i wynosił 27,0% w przypadku pieczywa oraz 25,7% w przypadku bułki tartej.

Głównym powodem kwestionowania partii pieczywa i bułki tartej w zakresie oznakowania było: podawanie przez producentów niepełnych danych identyfikacyjnych lub niezgodnych z dokumentacją dotyczącą prowadzonej działalności gospodarczej, stosowanie nazwy jak również opisu pieczywa nie pozwalającego konsumentowi na rozpoznanie jego rodzaju, niewłaściwe użycie określeń poprzedzających datę minimalnej trwałości, pomijanie informacji o warunkach przechowywania i danych identyfikujących partię produkcyjną, a także pomijanie składników alergennych oraz substancji dodatkowych wchodzących w skład składnika złożonego.

W związku ze stwierdzanymi przez Inspekcję nieprawidłowościami w zakresie znakowania oraz mając na uwadze znaczące spożycie pieczywa przez konsumentów, a także dużą liczbę producentów, kontrola jakości handlowej tego produktu oraz bułki tartej w zakresie znakowania, będzie kontynuowana.

Źródło:wszystkoohandlu.pl

ODPOWIEDZ