Zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności

Post autor: admin » śr lis 18, 2009 2:28 pm

W drugiej połowie 2009 roku zostały uchwalone zmiany przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Niektóre z nich weszły w życie po upływie 14 dni od daty ich ogłoszenia, inne obowiązywać zaczną od 1 stycznia 2010 roku.
Uchwalono co następuje:

• Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dniem 21 lipca 2009 wprowadził rozporządzenie uchylające niektóre obowiązujące wcześniej rozporządzenia dotyczące wymagań weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Pobierz treść aktu

• Drugie rozporządzenie Ministra Rolnictwa z dnia 3 września 2009 roku zmienia przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych. Pobierz treść aktu

• Zmiany wprowadził także Minister Zdrowia ogłaszając rozporządzenie z dnia 24 września 2009 roku, poprawiające dotychczasowe przepisy prawne dotyczące wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami. Pobierz treść aktu

Wszystkie te rozporządzenia mają na celu dostosowanie obowiązujących wcześniej przepisów prawnych do wymogów Unii Europejskiej, która od 1993 roku nakazuje obowiązkowe stosowanie w przemyśle żywnościowym systemu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point w polskim tłumaczeniu Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli).
Stosowanie się do tego systemu minimalizuje zagrożenia, czyli wszystko to co może spowodować szkodę u konsumenta, powstające na poszczególnych etapach produkcji i dystrybucji żywności. HACCP jest o tyle lepszy od tradycyjnych systemów kontroli, że umożliwia on wyeliminowanie zagrożenia już na etapie powstawania produktów.

ODPOWIEDZ