Kontrola jakości handlowej pieczywa i bułki tartej

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Kontrola jakości handlowej pieczywa i bułki tartej

Post autor: admin » czw lut 04, 2010 9:33 am

Raport IJHARS z przeprowadzonej w III kwartale 2009r kontroli jakości pieczywa i bułki tartej

Zgodnie z Rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w III kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Gdańsku, Katowicach, Lublinie i Warszawie, przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa i bułki tartej.
Podmioty do kontroli wytypowano na podstawie wyników poprzednich kontroli oraz informacji o nieprawidłowościach stwierdzonych podczas kontroli prowadzonych przez Inspekcję Handlową.

I. CEL KONTROLI
Celem kontroli było sprawdzenie oznakowania pieczywa oraz jakości handlowej bułki tartej, w zakresie cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych i oznakowania opakowań. Na podstawie dokumentacji zakładowej, sprawdzono również surowce stosowane do produkcji pieczywa oraz bułki tartej.

II. ZAKRES KONTROLI
Kontrolą objęto 62 piekarnie (7,6% podmiotów znajdujących się w ewidencji WIJHARS, które przeprowadziły kontrolę w tym zakresie). Jakość bułki tartej sprawdzono w 37 podmiotach, czyli w co drugiej piekarni produkującej pieczywo.
Kontrolą objęto:
· w zakresie oceny organoleptycznej i parametrów fizykochemicznych* - 37 partii bułki tartej, o łącznej masie 4 330 kg,
· w zakresie znakowania - 199 partii o łącznej masie 24 175 kg, w tym:
- 155 partii pieczywa (mieszanego, żytniego i pszennego), o łącznej masie 19 611 kg,
- 44 partie bułki tartej, o łącznej masie 4 564 kg.

Dalsza część raportu z wynikami kontroli na stronie IJHARS

ODPOWIEDZ