Drożeją zboża

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Drożeją zboża

Post autor: admin » śr gru 08, 2010 11:47 am

Wysoka cena zboża a jakość mąki i pieczywa

Jak donosi portalspożywczy.pl atak zimy i osłabienie złotego wpłynęły na ceny zboża. Podrożały wszystkie jego rodzaje a jednocześnie brakuje dobrej jakości pszenicy konsumpcyjnej. Wszystko to ma wpływ na jakość pieczywa, gdyż młynarze zostali zmuszeni do produkowania i wypuszczania na rynek mąki z gorszej jakości ziarna.

Osłabienie złotego, z którym mamy do czynienia w ostatnim czasie spowodowało znaczny wzrost zainteresowania firm eksportem zbóż na rynki zagraniczne. To natomiast pociągnęło za sobą znaczne obniżenie dostępności ziarna na rynku krajowym, a co za tym idzie znaczny wzrost cen.
Młynarze, szukając oszczędności, produkują mąkę ze stosunkowo tańszych zbóż paszowych, niestety o znacznie gorszych parametrach jakościowych. Są to zazwyczaj ziarna porośnięte, z których mąka ma słabszy parametr zwany liczbą opadania, co powoduje powstawanie w pieczywie zakalca. Mąka ze zbóż paszowych ma również mniejszą zawartości glutenu.
Niektóre młyny chcąc polepszyć jakość produkowanej mąki dodają do ziarna specjalne preparaty lub mieszają je z ziarnem lepszej jakości.

ODPOWIEDZ