Znak jakości dla dobrych wyrobów piekarniczych

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Znak jakości dla dobrych wyrobów piekarniczych

Post autor: admin » śr gru 08, 2010 12:36 pm

Jak promować dobre pieczywo.

W ostatnim dziesięcioleciu spożycie pieczywa w Polsce spadło o ok. 20%. Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych dopatruje się przyczyn tego zjawiska w znacznym spadku jakości oferowanego na rynku pieczywa i zachęca do spożywania zdrowych pełnoziarnistych wyrobów piekarniczych.

Brak standardów w procesie produkcji pieczywa oraz niesprecyzowane wymagania co do zawartości poszczególnych składników w danym rodzaju wypieku sprawiają, że pod tą samą nazwą kryją się zupełnie różne wyroby.
PZPRZ proponuje więc oznaczanie specjalnym logo produktów wyrabianych według określonego przepisu i w wyznaczonych standardach. Będzie on przyznawany tylko tym producentom, którzy zobowiążą się do ich przestrzegania.
Działania te mają na celu nie tylko poprawienie sprzedajności pieczywa ale także mają wpływać na polepszenie diety Polaków, szczególnie dzieci wśród których co piąte ma nadwagę.
Zdaniem żywieniowców spożywanie pełnowartościowych produktów zbożowych takich jak pieczywo pełnoziarniste i razowe powinno znaleźć się w każdej diecie w przeciwieństwie do obecnie coraz bardziej popularnych produktów wysokoprzetworzonych.

ODPOWIEDZ