Nowe stawki VAT dla pieczywa

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Nowe stawki VAT dla pieczywa

Post autor: admin » pn gru 13, 2010 2:23 pm

Niższe stawki VAT dla pieczywa o krótkiej dacie przydatności do spożycia

Od 1 stycznia 2011 roku zmieniają się stawki VAT niektórych rodzajów pieczywa. Dużą rolę przy ustaleniu, jakie pieczywo można sprzedawać z obniżonym z 7% na 5% VAT-em, odgrywa data przydatności do spożycia danego produktu. Znowelizowane przepisy bowiem mówią, że 5%-owa stawka VAT będzie miała zastosowanie dla:
  • * pieczywa świeżego, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni (poz. 23 załącznika nr 10), zaliczonych wg PKWiU do symbolu 10.71.11.0.
Oprócz wyżej wymienionych produktów obniżony VAT będzie można stosować dla:
  • * pieczywa chrupkiego oraz tostów z chleba i podobnych tostów (poz. 24 załącznika nr 10) zaliczonych wg PKWiU do symbolu 10.72.11.0,
  • * chleba przaśnego (maca) i bułki tartej (poz. 25 załącznika nr 10) zaliczonych wg PKWiU do symbolu 10.72.19.0.

ODPOWIEDZ