Królewski chleb prądnicki

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Królewski chleb prądnicki

Post autor: admin » śr gru 15, 2010 11:41 am

Chleb Prądnicki - receptura z dworu króla Stanisława Augusta Poniatowskiego

Jeden z krakowskich piekarzy, pan Antoni Madej od sześciu lat stara się o uznanie przez Unię Europejską, wypiekanego przez siebie ogromnego chleba, za produkt regionalny.

Pan Antoni zasłyną w Krakowie z wypiekania tradycyjnych wyrobów takich jak np. chleb komiśniak Szwejka, który pojawia się w znanych wszystkim „Przygodach dobrego wojaka Szwejka” , chałkę koszerną zatwierdzoną w krakowskiej Żydowskiej Gminie Wyznaniowej oraz chleb prądnicki.

Ostatni przykaład czyli chleb prądnicki to specjał, którym częstowani byli ponoć uczestnicy obiadów czwartkowych u króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, a jego historia sięga nawet początków XV w., kiedy to pewien piekarz został obdarowany przez biskupa majątkiem ziemskim na Prądniku w zamian za to, by nie zaprzestał dostarczania mu swojego chleba.

Chleb prądnicki jest ogromny, około 30 razy większy od normalnego chleba z dzisiejszych piekarni i waży 14 kg. Sporządzany jest tylko z naturalnych składników takich jak mąka żytnia, woda, sól oraz prawdziwy zakwas z dodatkiem ziemniaków. Nie znajdziemy w nim żadnych ulepszaczy i spulchniaczy a mimo to pozostaje świeży, zwięzły i smaczny przez wiele dni.
Jedzenie takiego chleba to samo zdrowie. Ma on dobry wpływ na żołądek i jelita gdyż naturalne drożdże, witaminy z grupy B, bakterie mlekowe oczyszczają organizm z trucizn i ze związków rakotwórczych.

Nic więc dziwnego, że pan Antoni stara się o uzyskanie certyfikatów unijnych na ten produkt. Już niedługo jego wyrób znajdzie się w gronie takich specjałów jak oscypek, kiełbasa lisiecka czy rogale świętomarcińskie.

ODPOWIEDZ