Polski chleb coraz bardziej popularny w Europie

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Polski chleb coraz bardziej popularny w Europie

Post autor: admin » pn lut 28, 2011 10:15 am

<b>Mimo iż sprzedaż chleba w naszym kraju od paru lat sukcesywnie maleje, to odwrotną tendencję widać w sprzedaży polskiego pieczywa za granicą.</b>
Dzisiejszy &#8222;Dziennik Gazeta Prawna&#8221; informuje, że naszym hitem eksportowym nie jest już, jak można przypuszczać, alkohol a nasz polski chleb.
Państwa do których trafia najwięcej polskiego pieczywa &#8211; chleba, bułek, bagietek, kajzerek, ciast i ciasteczek to kraje cieszące się w ostatnich latach największą popularnością wśród Polaków wyjeżdżających za granicę w celach zarobkowych, czyli Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Holandia i Belgia.
Znacznie zwiększona liczba naszych obywateli w tych krajach, którzy chcą kupować polski chleb nawet za granicą jest jednym z głównych powodów wzrostu eksportu pieczywa. W 2010 r wzrósł on o 9 proc. w stosunku do roku 2009, a to przełożyło się na pokaźne osiągnięcia finansowe. Sprzedaż pieczywa za granicę osiągnęła w ubiegłym roku kwotę ponad czterokrotnie wyższą niż sprzedaż alkoholu i uplasowała się na poziomie 516 mln euro.

BASIENKA
Posty: 13
Rejestracja: wt paź 26, 2004 9:06 pm
Lokalizacja: Kraków

Post autor: BASIENKA » śr mar 16, 2011 11:22 pm

Nie jest do końca prawdą powyższe, ponieważ wzrost dotyczy głównie wyrobów cukierniczych (chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka są w jednym worku).
A nawet jeśli byłby wzrost sprzedaży pieczywa za granicę, to na pewno nie świeżego, a głęboko mrożonego, czyli tak naprawdę wyrobu chlebopodobnego produkowanego przemysłowo. Więc nie ma się z czego cieszyć i żaden to sukces.

ODPOWIEDZ