Jakość chleba ciągle spada

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Jakość chleba ciągle spada

Post autor: admin » pt kwie 08, 2011 9:19 am

Wczorajsze wydania programów informacyjnych w publicznych stacjach TVP znów podjęły temat jakości chleba oferowanego konsumentom przez polskie piekarnie. Niestety nie podały dobrych wiadomości. Jak twierdzą „pieczywo jest droższe i coraz gorszej jakości. A klienci najczęściej kupują produkty tańsze i... chlebopodobne.”

Na stronie TVP.INFO można przeczytać:
„Do pogorszenia jakości pieczywa przyczyniły się mniejsze zbiory w ubiegłym roku oraz wyższe ceny mąki i zbóż. Najzdrowszy jest chleb na zakwasie, a takiego jest na rynku niewiele. Coraz więcej za to dodatków w pieczywie. Wszystko po to, by chlebopodobny wyrób wchłonął jak najwięcej wody.(...)
Okazuje się, że piekarze, by nie tracić klientów, robią wszystko, by chleb nie drożał. I jego cena rzeczywiście wzrasta w niektórych piekarniach niewiele, jakość za to spada diametralnie. Zafałszowanego chleba na sklepowych półkach przybywa. Stąd wzrastająca liczba zarówno kontroli w piekarniach, jak i nakładanych na piekarzy kar grzywny. (...)
Klienci nierzadko są wprowadzani w błąd. Jednak nie tylko w hipermarketach, ale również przez małe piekarnie. Stąd nowy pomysł naukowców.”

Pomysł ten to stworzenie mini laboratoriów, w których piekarze mogliby badać podstawowe parametry chleba takie jak kwasowość, wilgotność, objętość i punktacja. Pomogłoby to im lepiej dostosować się do obowiązujących norm.

Nasza rzeczywistość odbiega jednak od oczekiwań, bo jak można przeczytać dalej na stronie TVP.INFO „(...)by jakość chleba się zmieniła, powinny zmienić się przepisy. Bo na razie piekarnie nie mają obowiązku dostosowania się do polskich norm i wytycznych jakościowych. Piekarze mogą więc wprowadzać zmiany i własne receptury chleba, które nie zawsze są korzystne dla klientów.”

ODPOWIEDZ