Współpraca między piekarniami sposobem na utrzymanie klienta

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Współpraca między piekarniami sposobem na utrzymanie klienta

Post autor: admin » czw cze 09, 2011 12:53 pm

Ciągle pogarsza się sytuacja polskich piekarni. Jak uratować sytuację radzi dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo Grzegorz Nowakowski

Portal portalspozywczy.pl przeprowadził rozmowę z dyrektorem Instytutu Polskie Pieczywo Grzegorzem Nowakowskim, na temat sytuacji polskich piekarni a ściślej rzecz ujmując spadku spożycia pieczywa.

Zdaniem Nowakowskiego, od 1999 r następuje rokroczny spadek spożycia pieczywa o 2-3 proc. - co przekłada się na zmniejszenie spożycia pieczywa w ciągu tych lat o ponad 25 kg na osobę. Jako przyczynę takiego stanu rzeczy wskazuje on brak porozumienia między piekarniami i przewiduje, że utrzymanie się takiej sytuacji spowoduje dalszy spadek spożycia na przestrzeni kolejnych 2-3 lat o ok. 6 kg na osobę.

Trudna sytuacja piekarni bierze się także z gwałtownie rosnących cen surowców wykorzystywanych do wypieku chleba, których piekarze nie mogą przenieść na swoich odbiorców.
Rozwiązaniem tej trudnej sytuacji byłaby – zadaniem Nowakowskiego – większa współpraca między piekarniami i organizowanie wspólnych kampanii reklamowych.

ODPOWIEDZ