Zaczynamy doceniać jakość i wartości odżywcze pieczywa

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Zaczynamy doceniać jakość i wartości odżywcze pieczywa

Post autor: admin » śr lip 20, 2011 10:03 am

Eksperci branży piekarniczej stwierdzili, że konsumenci zaczynają przywiązywać coraz większą wagę do surowców użytych przy wypieku pieczywa. Nie liczy się już tylko wygląd ale do głosu dochodzą jakość i wartości odżywcze tych produktów.

Mimo że wciąż najbardziej popularne jest w Polsce pieczywo pszenno-żytnie, to coraz większym powodzeniem cieszą się wypieki tradycyjne na zakwasie, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Piekarnie sprzedają coraz więcej pieczywa z mąki żytniej, orkiszowej, wypieków pełnoziarnistych z dodatkiem słonecznika, dyni, lnu, ziaren zbóż.

Pocieszający jest także fakt, że polskie pieczywo cieszy się coraz większym powodzeniem u zagranicznych odbiorców.
Wielu producentów pieczywa wiąże duże nadzieje na zwiększenie sprzedaży, z nadchodzącymi w 2012 roku Mistrzostwami Europy w piłce nożnej. 400 tys. kibiców, które szacunkowo ma przyjechać w tym czasie do naszego kraju to ogromna rzesza potencjalnych klientów, których będzie można przekonać do zakupu naszych krajowych wyrobów.
Okazja jest ku temu sprzyjająca, należy ją tylko dobrze wykorzystać, by nie stała się jedynie jednorazowym, krótkotrwałym porywem, bez perspektyw na rozwój po zakończeniu Euro.

ODPOWIEDZ