Chleb z guaraną

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Chleb z guaraną

Post autor: admin » pn wrz 19, 2011 12:14 pm

CHLEB Z GUARANĄ
Oto pomysł na produkt tradycyjny w nowoczesnej formie.
Chleb z guaraną idealnie nadaje się dla osób, które są aktywne fizycznie i potrzebują większych ilości energii - pracowników fizycznych czy sportowców. Produkty z guaraną powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, czy problemami z układem moczowym.
Chleb jako suplement diety niekoniecznie zajmuje pierwsze miejsce, ale można połączyć ogień z wodą. Guarana ułatwi stosowanie diety odchudzającej i przyspieszy utratę wagi.
Połączenie chleba z guaraną ma uatrakcyjnić tradycyjne pieczywo i sprawić, że przychylniejszym okiem spojrzą na chleb także amatorzy diet odchudzających.
Guarana w chlebie przedłuża jego świeżość i trwałość.
Na rynku znajdziemy już kilka piekarni, które oferują tego rodzaju chleb.

GUARANA
To roślina występująca w dorzeczu Amazonki i Pary (Brazylia). Posiada zdolność syntezy kofeiny, której zawiera czterokrotnie więcej niż ziarna kawowca. Spożywana w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i psychicznej w stanach wzmożonego wysiłku.
Guarana działa stymulująco, znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Działanie guarany można w pewnym uproszczeniu przyrównać do działania kawy. Ponieważ jednak kofeina z guarany nieco wolniej się wchłania z przewodu pokarmowego, to jej działanie utrzymuje się do 6 godzin, a więc ok. 2 godziny dłużej od kawy – jest przy tym jednak łagodniejsze, mniej intensywne. Guarana wykazuje poza tym działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów i udarów.

ODPOWIEDZ