Pieczywo i mąki z godłem Doceń polskie

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Pieczywo i mąki z godłem Doceń polskie

Post autor: admin » śr paź 02, 2013 2:46 pm

Certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” ma już ponad 500 artykułów spożywczych różnego typu, w tym także wyroby z branży piekarskiej. W trakcie lipcowego, 9. już audytu, eksperci programu nagrodzili kolejne produkty ‒ pieczywo i mąki 9 producentów z całej Polski.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” ma charakter otwarty: może w nim wziąć udział każdy producent żywności, bez względu na wielkość czy rodzaj wytwarzanych wyrobów. Najważniejsze, by produkty ubiegające się o godło "Doceń polskie" spełniało określone wymagania (opisane poniżej).

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Składowi eksperckiemu przewodniczy Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Tylko produkty z polskim akcentem. Zasady oceny

Artykuły spożywcze ubiegające się o zdobycie godła promocyjnego są poddawane dwuetapowej ocenie. Celem pierwszego jest sprawdzenie, czy wyrób posiada tzw. polski akcent. Pojęciem tym określa się związek łączący żywność z naszym krajem (produkcja na terenie Polski, wykorzystanie rodzimych składników lub stosowanie tradycyjnej receptury).

Artykuły spełniające ten warunek są oceniane przez Lożę Ekspertów podczas audytów certyfikacyjnych. Każdy z pięciu członków tego grona przyznaje wówczas żywności punkty za smak i wygląd, ocenia także stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Do dyspozycji ekspertów są noty w skali 1-10. Certyfikatem nagradza się produkty, którym Loża przyznała wysokie oceny. Żywność, która zdobyła maksymalne noty, otrzymuje także tytuł TOP PRODUKT. W ten sposób z grona produktów biorących udział w programie wybiera się, a następie wyróżnia produkty naprawdę wysokiej jakości.
Docenione polskie pieczywo i mąki

W trakcie przeprowadzonego ostatnio, dziewiątego już audytu, do grona artykułów spożywczych, które mogą posługiwać się znakiem „Doceń polskie” dołączyły m.in. wyroby piekarń i młynów.

Certyfikat zdobyły:
- Chleb firmowy (TOP PRODUKT) Piekarni-Cukierni BRZĘCZEK z Pszczyny (woj. śląskie),
- Chleb Baltona oraz Bułka poznańska (oba wyroby nagrodzone tytułami TOP PRODUKT) wypiekane przez „Społem” Powszechną Spółdzielnię Spożywców „Górnik”, mieszczącą się w Brzeszczach (woj. małopolskie),
- Chleb firmowy - wyrób Piekarni-Ciastkarni Jan Kampa z Lublińca (woj. śląskie),
- Chleb królewski, Chleb staropolski i Chleb farmerski (dwa ostatnie to TOP PRODUKTY) z oferty Piekarni Cukierni GROMULSKI z Mińska Mazowieckiego (woj. mazowieckie),
- Chleb żytni bez drożdży (TOP PORODUKT), który powstaje w Piekarni Jan Kopacz, znajdującej się w Krośnie.

Chleb staropolski z Piekarni Cukierni GROMULSKI od teraz z godłem "Doceń polskie"

W tej certyfikacji nagrodzono również mąki. Znak promocyjny otrzymały:
- Mąka pszenna tortowa typ 450 oraz Mąka pszenna luksusowa typ 550 z Młyna Staniszewski i Wspólnicy mieszczącego się Ludwikowicach Kłodzkich (woj. dolnośląskie),
- Mąka pszenna typ 450 z Zakładu Przetwórstwa Zbożowego „JAKPOL” ze Świny (10 km od Koluszek, woj. łódzkie),
- Mąka wrocławska (TOP PRODUKT) oraz Mąka pszczyńska – pszczyńskiej firmy MŁYNEX (woj. śląskie),
- Mąka luksusowa oraz Mąka tortowa (TOP PRODUKT) – przedsiębiorstwa MŁYNOMAG z miejscowości Reszel (woj. warmińsko-mazurskie).



Wśród laureatów IX audytu znalazło się 9 firm z branży piekarskiej. Loża wyróżniła 15 wyrobów, spośród których 8 otrzymało także tytuł TOP PRODUKT. Nie oznacza to jednak, że podczas poprzednich audytów wypieki i mąki nie zostały docenione.

Laureatami poprzednich certyfikacji są:
- Firma „Wysocki” z Gliwic – certyfikat otrzymał Chleb wiejski,
- Mieszczący się w Koluszkach Zakład E. P. Olszyńscy. Loża nagrodziła Chleb Staropolski oraz Chleb żytni z ziarnami (TOP PRODUKT) tego producenta,
- Piekarnia Familijna z Krośnic, godło programu zdobył Bochen zbójecki,
- Piekarnia „u Pawełka” (Kwaśniów Górny), której Chleb Jurajski wyróżniono certyfikatem i tytułem TOP PRODUKT,
- Młyn Niedźwiady z Kalisza, którego Mąka pszenna pełnoziarnista oraz Mielona łuska gryczana zyskały uznanie Loży Ekspertów.

Poza tym znakiem „Doceń polskie - Marki Własne” nagrodzono Mąkę wrocławską REVA , Mąką poznańską 1kg REVA (TOP PRODUKT), Mąka luksusowa REVA (TOP PRODUKT) , które w swojej ofercie posiada sieć sklepów Intermarche.

Podczas dziewięciu dotychczasowych audytów Loża Ekspertów doceniła również inne produkty branży piekarniczej, m.in. ciasteczka i ciasta, a także pieczywo lekkie oraz bułki tarte.
Zestawienie wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępne na blogu programu.


Niezależnie od rodzaju nagrodzonego artykułu, posiadanie certyfikatu pozwala jego producentowi wyróżnić się na tle konkurencji i daje mu dodatkowe możliwości promocyjne. Dla konsumentów znak „Doceń polskie” to z kolei wskazówka pomocna przy robieniu zakupów i dowód, że produkt został sprawdzony przez specjalistów i warto zwrócić na niego uwagę.


Źródło: mistrzbranzy.pl

ODPOWIEDZ