Chleb tostowy. Tyle ma chemii, że nie pleśnieje!

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Chleb tostowy. Tyle ma chemii, że nie pleśnieje!

Post autor: admin » wt lis 12, 2013 12:00 pm

Jak ognia unikaj chleba tostowego! Takie pieczywo aż kipi od chemii, a do tego nie ma żadnych wartości odżywczych. Potwierdził to test Faktu. Pieczywa tostowego nie ima się nawet pleśń.



Kto z nas nie lubi zjeść z rana pysznych, cieplutkich tostów? Lepiej je jednak wyrzucić ze swojego jadłospisu. Chleb tostowy naszpikowany jest chemią. Normalne pieczywo składa się z mąki, drożdży wody i soli. W chlebie tostowym aż kipi od konserwantów. Dowód? Zwykły chleb można jeść zaledwie przez kilka dni, tostowy jest pyszny i świeży nawet przez dwa tygodnie od otwarcia. Udowodnił to test Faktu.

Przygotowaliśmy dwie kanapki. Jedną ze zwykłego pieczywa, a drugą z pieczywa tostowego, z długim terminem ważności. Co stało się z nimi po tygodniu? Pierwsza kanapka błyskawicznie porosła pleśnią, a po siedmiu dniach nadawała się jedynie do śmieci. Druga wyglądała jak dopiero co przyrządzona! Niestety, nasze przypuszczenia potwierdzają też specjaliści od żywienia.

– Unikajmy jak ognia chleba tostowego – mówi Dominika Stefankiewicz (28 l.), dietetyk z Gdańska. – To często pieczywo bardzo słabej jakości, jest tam bardzo dużo sztucznych dodatków. Takie pieczywo nie ma żadnych wartości odżywczych. Co zatem jeść, aby nie martwić się o swoje zdrowie? Warto czytać etykiety i pamiętać, że im mniej składników w chlebie tym lepiej. Jeśli chcesz wybrać najzdrowszy, kup pieczywo żytnie na zakwasie.

Źródło: http://www.fakt.pl/chleb-tostowy-to-sam ... 665,1.html

ODPOWIEDZ