Chleb w malarstwie

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Chleb w malarstwie

Post autor: admin » śr kwie 02, 2014 1:10 pm

Symbolika chleba

Niezwykle bogata i różnorodna jest symbolika chleba - bóstwo, ofiara złożona bóstwu, płodność, światło, mądrość, praca, gościnność, byt, zarobek, pożywienie. Uważany za pokarm niezwykły, nadprzyrodzony, szlachetny, czysty i święty, jedzony był podczas ślubowań i przysiąg. Do dzisiaj zwyczaj łamania się chlebem jest symbolem przyjaźni i gościnności.

Ponieważ jest podstawowym elementem jadłospisu niemal wszystkich ludów, stał się symbolem pożywienia w ogóle. Traktowany jako dar boży, chleb darzony jest szczególną czcią – do dzisiaj wiele osób nie wyrzuca pieczywa, a to, które upadnie, podnoszone jest z ziemi z należnym szacunkiem. W wielu rodzinach przed rozkrojeniem bochenka, czyni się nożem na jego skórce znak krzyża. Często także przy okazji rozmaitych uroczystości wita się chlebem i solą zaproszonych gości.
W czasach przedchrześcijańskich był elementem ofiary dla zmarłych, w średniowieczu chleb stanowił ważną część świadczeń w naturze, zastępował pieniądze. Był rytualną nagrodą w ceremoniach inicjacyjnych cechów rzemieślniczych, a przez stulecia służył także jako lekarstwo przyśpieszające gojenie się ran.
W późniejszych czasach grubo ukrojoną pajdę wykorzystywano jako element stołowej zastawy, na której układano kawałki mięs. Kładziono to wszystko na desce, którą ustawiało się między siedzącymi obok siebie osobami. W ten sposób każda z nich mogła odciąć kawałek dla siebie. Od tego wzięło się słowo kompania – z francuskiego com-pain, co w dosłownym znaczeniu oznacza: razem-chleb.

historia chleba jest prawie tak samo długa, jak historia ludzkości. Pierwszy chleb powstał najprawdopodobniej z nasion dzikich traw, jeszcze na długo zanim zaczęto uprawiać pszenicę.

krótka historia chleba

Początkowo wypiekano go na gorących kamieniach i miał kształt płaskich placków. O ile te pierwsze były dość „prymitywne”, o tyle, jak wskazują na to malowidła na ścianach grobowców w starożytnym Egipcie, około XXV w.p.n.e. pieczenie chleba stało się już pewną sztuką. Rzadkie ciasto, wyrabiane z przesianej pszennej mąki w glinianych misach, wlewano do rozgrzanych w piecu form przypominających odwrócone piramidy. Zaś prawdziwymi smakoszami chleba byli starożytni Grecy – w III w.p.n.e. istniało tam ponad 70 jego rodzajów. Początkowo pieczony był w popiele lub pod przykryciem, później w pierwszym piecu chlebowym – rozgrzanym w środku i otwartym z przodu. Już w V w. p.n.e. Grecy zaopatrywali się w chleb w piekarniach.
Rzymianie dość późno zainteresowali się chlebem – dopiero na przełomie VIII i VII w. p.n.e. Pierwsze rzymskie chleby przypominały raczej papkę z prażonych zbóż. Dopiero z czasem rozpowszechniło się pieczywo wyrabiane przez Greków. W 30 roku p.n.e. w Rzymie znajdowało się ponad 300 piekarni należących do greckich piekarzy.

Pełny artykuł na stronie: http://www.tessart.pl/smf/index.php?topic=2257.0

ODPOWIEDZ