Piekarze na poznańskiej Cavaliadzie

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Piekarze na poznańskiej Cavaliadzie

Post autor: admin » sob gru 20, 2014 7:27 pm

Już od pewnego czasu Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP podkreśla, że promocję pieczywa traktuje jako sprawę priorytetową. Z dużym powodzeniem, przy wsparciu finansowym Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, realizuje projekty, które urzekają swoją formą i prócz podnoszenia świadomości żywieniowej konsumentów dają wiele radości uczestniczącym w nim osobom.

Tym razem, podczas poznańskiej Cavaliady, odbywającej się w dniach od 5. do 7. grudnia na Międzynarodowych Targach Poznańskich, SRP RP zrealizowało projekt : „Bliżej natury. Zdrowe pieczywo od małego do dorosłego.” Powstałą w ramach tego wydarzenia piekarnię młodego jeźdźca odwiedzały tłumy dzieci, młodzieży i dorosłych. W formie zabawy w piekarza przekazane zostały im tajniki pracy w piekarni oraz naturalny sposób wypieku i podstawowe informacje o ważności spożywania produktów zbożowych. Na ręce nauczycieli, którzy wraz z grupami dzieci przybyli do piekarenki przekazano plakaty informujące o wartości odżywczej pieczywa, a dzieci po radosnej zabawie w piekarzy, tradycyjnie już obdarowane zostały piekarskimi kolorowankami oraz książeczkami. Abecadło o chlebie napisane przez Władysława Bełzę w przejrzysty sposób obrazuje jak to pisze sam autor „ile rąk potrzeba, aby mieć kawałek chleba”. Ukazuje trud pracy rolnika, młynarza i piekarza.

W tak zwanej „galerii piekarskiej” każdy z przybyłych mógł zapoznać się nie tylko z naturalnie wyprowadzanym kwasem, różnymi rodzajami mąk ale także z szeroką gamą nasion, zarówno tych wykorzystywanych do zrobienia mąki, jak i tych wzbogacających wypieki.

Dzięki tak zaplanowanemu wydarzeniu SRP RP nie tylko promowało zdrowe żywienie, ale także zaprezentowało walory smakowe i zapachowe prawidłowo wypiekanych wyrobów.

Możliwość rozbudzenia zmysłów i empiryczne poznawanie wydaje się być świetnym sposobem na promocję produktów piekarskich i podkreślenie rangi zawodu piekarza.

Źródło: http://ppic.pl/piekarze-na-poznanskiej-cavaliadzie.html

ODPOWIEDZ