Fundusze unijne spożytkowane w branży, lata 2007-2013

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Fundusze unijne spożytkowane w branży, lata 2007-2013

Post autor: admin » czw lip 02, 2015 12:25 pm

Nasza branża jest na szarym końcu, jeżeli chodzi o pozyskiwanie środków unijnych. Skomplikowany proces wnioskowania i brak wkładu własnego – to najczęstsze powody, dla których firmy nie chcą walczyć o większe pieniądze z UE.

W latach 2007-2013 na ponad 130 tysięcy zrealizowanych projektów tylko 172 dotyczyło firm z branży piekarskiej i cukierniczej. Czy warto iść w ich ślady?

artykuł pochodzi z numeru drukowanego Mistrza Branży, numer grudzień 2014

Pieniądze są dla ludzi. W praktyce okazuje się, że dla ludzi odważnych i myślących przyszłościowo, bo tylko tacy podejmują trud wnioskowania o fundusze unijne. 172 projekty przygotowane przez piekarnie, cukiernie i izby rzemieślnicze to niewiele – raptem 0,12% wszystkich projektów zrealizowanych w latach 2007-2013. Może ta liczba nie jest imponująca, ale z drugiej strony kryją się za nią ciekawe pomysły i ludzie – przedsiębiorcy czy instytucje.

Poniższa lista została przygotowana na podstawie informacji dostępnych na stronie internetowej www.funduszeeuropejskie.gov.pl (zakładka Nabór Wniosków). Prezentuje ona firmy z naszej branży i ich inwestycje zrealizowane w trzech różnych programach: Regionalnym Programie Operacyjnym, Programie Operacyjnym Kapitał Ludzki oraz Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka. Zestawienie obejmuje nazwę firmy czy instytucji, nazwę projektu oraz kwotę dofinansowania. To przy okazji ciekawa analiza pokazująca, w których województwach aktywność przedsiębiorców jest największa.
Na końcu artykułu przedstawiamy opinie dwóch różnych beneficjentów, którzy opowiedzieli nam, dlaczego postanowili starać się o dotacje unijne, jakie trudności napotkali i czy zamierzają ponownie skorzystać ze środków unijnych w najbliższym czasie.

Krótka analiza zestawienia
Po przeanalizowaniu ogólnopolskiej listy projektów z lat 2007-2013 okazało się, że na 138 025 projektów zaledwie 172 trafiły bezpośrednio do piekarzy i cukierników. Stanowią one jedynie 0,12% wszystkich projektów.
Ogromną większość, 84,75%, stanowiły projekty inwestycyjne, realizowane w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych w poszczególnych województwach. Wniosek z tego, że największym powodzeniem cieszył się zakup środków trwałych w celu wprowadzenia w firmach innowacyjnych rozwiązań. Natomiast pozostałe, 14,12%, stanowiły projekty w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, tj. projekty szkoleniowe. W skali całego kraju szkolenia dla pracowników branży spożywczej były prowadzone w 25 projektach.

Biorąc pod uwagę poszczególne województwa, statystyka pokazuje, że w tej dziedzinie przoduje województwo małopolskie, gdzie zrealizowano 28 projektów, zarówno szkoleniowych, jak i inwestycyjnych, co stanowiło 15,82% wszystkich projektów. Wysoko w tej klasyfikacji znalazły się także województwa warmińsko-mazurskie i śląskie (po 10,73%) oraz lubelskie (9,60%). Należy jednak pamiętać, że w ramach poszczególnych programów (a zwłaszcza RPO) każde z województw dysponowało różnymi środkami finansowymi oraz że różne gałęzie gospodarek miały charakter priorytetowy.

Według opinii wielu osób wnioskowanie o dotację to proces długi i skomplikowany. Jednak efekt, jaki można zyskać dzięki środkom unijnym, jest wart pracy włożonej w otrzymane wsparcie finansowe. Bowiem tylko i wyłącznie bezzwrotne środki, takie jak dotacja, mogą dać – w najmniej ryzykowny sposób – mikroprzedsiębiorstwom i małym przedsiębiorstwom szansę na wyjście z cienia konkurencji. A taką szansę mamy tylko do końca 2020 r., kiedy to dla Polski skończy się ostatni tak duży zastrzyk pieniędzy, a zacznie się okres płacenia wyższych składek.

Monika Zielińska, Joanna Adamczuk, Dawid Lachowski

POBIERZ: http://mistrzbranzy.pl/public/artykuly- ... 71_288.pdf

Źródło: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/2671

ODPOWIEDZ