Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 846
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Pieczywo najczęściej marnowanym produktem

Post autor: admin » pn lip 10, 2017 1:17 pm

Jak szacuje Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności rocznie. Marnowanie żywności to jednak problem globalny i narastający. Okazuje się też, że najczęściej wyrzucamy… pieczywo.

Przypomnijmy: według statystyk z 2012 roku w Unii Europejskiej rocznie marnuje się ok. 88 mln ton żywności, a na całym świecie ten wynik sięga 1,3 mld ton rocznie. W skali europejskiej Polska plasuje się na 5. miejscu w rankingu państw marnujących najwięcej jedzenia (pierwsze cztery miejsca to: Wielka Brytania, Niemcy, Francja i Holandia). Do wyrzucania żywności przyznaje się 35% Polaków.

W Polsce najczęściej wyrzucamy: pieczywo (62%), owoce (47%), wędliny (46%), warzywa (35%). Według Marka Borowskiego, prezesa Federacji Polskich Banków Żywności, konsumenci mają ograniczoną wiedzę na temat właściwych warunków przechowywania żywności, zwłaszcza warzyw i owoców. Ankietowani przez Millward Brown na zlecenie FPBŻ wśród głównych powodów marnowania żywności wymieniali przeoczenie terminu przydatności do spożycia, niewłaściwe przechowywanie żywności, zakup słabej jakości produktów, za duże porcje posiłków czy zbyt duże zakupy.
Marnowanie żywności ma szersze konsekwencje. Wyrzucając jedzenie, marnujemy też konkretne ilości wody czy energii elektrycznej potrzebne na jego wyprodukowanie.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/P ... -3968.html

ODPOWIEDZ