Polska żywność w centrum uwagi

Informacje o imprezach branżowych
admin
Site Admin
Posty: 833
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Polska żywność w centrum uwagi

Post autor: admin » pn lip 10, 2017 1:19 pm

Wielkimi krokami zbliża się Dzień polskiej żywności. Wydarzenie przypadające 25 sierpnia będziemy obchodzić już po raz 5. O rodzimych artykułach spożywczych będzie głośno także za sprawą Plebiscytu „KUCHNIA Polska 2017” organizowanego przez redakcję magazynu „Kuchnia”. Program „Doceń polskie” jest partnerem tego przedsięwzięcia.

Dzień polskiej żywności to jedna z inicjatyw twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nietypowe święto ma przypominać o walorach rodzimych artykułów spożywczych; nie ma promować jednego, wybranego produktu, ale całą branżę. Data wydarzenia - 25 sierpnia - nie jest przypadkowa. Z końcem sierpnia rolnicy przygotowują się do dożynek, czyli święta plonów, a stragany i sklepowe półki uginają się od płodów rolnych.

– Polscy producenci żywności stale nas zaskakują! Od 2011 roku, od kiedy funkcjonuje program „Doceń polskie”, poznajemy coraz ciekawsze wyroby z ich oferty. Obserwujemy, jak zmienia się nasza branża spożywcza, a także postawy samych konsumentów. W ramach programu „Doceń polskie” podejmujemy różnorodne działania mające na celu propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych: do wybierania polskich produktów zachęcamy na co dzień, a Dzień polskiej żywności to dodatkowy pretekst, by mówić o tym, jak bogata jest oferta rodzimych producentów – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Dzień polskiej żywności będziemy obchodzić już po raz 5. W poprzednich latach w „święto” zaangażowali się producenci, blogerzy kulinarni, restauratorzy, media i konsumenci. – Otrzymaliśmy bardzo pozytywne informacje zwrotne. Cieszymy się, że idea spotkała się z takim zainteresowaniem i zapraszamy do świętowania także w tym roku – zachęca Marek Bielski.

Jak przyłączyć się do Dnia polskiej żywności?
Jak pokazały ubiegłe edycje, angażować można się na wiele sposobów. To dobra okazja, by poznać dania regionalne, wrócić do starych przepisów (np. z czasów dzieciństwa), ale także przygotować je w nowoczesny sposób. 25 sierpnia warto również poeksperymentować w kuchni, sięgnąć po składniki, które dotychczas nie gościły na naszym stole. Inspiracji do gotowania dostarczają blogerzy, którzy co roku z okazji Dnia polskiej żywności przygotowują specjalne propozycje.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/P ... -3967.html

ODPOWIEDZ