Przygotowanie chleba

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Przygotowanie chleba

Post autor: admin » pt gru 08, 2017 11:04 am

Tradycyjne pieczenie chleba w piecu we współczesnych realiach.
Zobacz film na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=zdOUgCC ... e=youtu.be

mareknowak52
Posty: 2
Rejestracja: wt mar 27, 2018 2:46 pm

Post autor: mareknowak52 » wt mar 27, 2018 2:51 pm

Witam ja korzystam z przepisu
Chleb pszenny
Składniki

Odrobina masła i bułki tartej do foremki
1 łyżeczka soli
250 ml wody
15 g drożdży
550 g przesianej mąki

Przygotowanie

Przygotowuję roztwór z drożdży: kruszę je w ciepłej wodzie z odrobiną soli. Dokładnie mieszam.
Do przesianej mąki (typ 550) dodaję roztwór. Na początku łączę składniki za pomocą szpatułki, a później zaczynam lekko wyrabiać ciasto rękoma. Na tym etapie nie będzie jednolite i będzie się kleić. Zostawiam je do wyrośnięcia (pod przykryciem) na ok. 1.5 godziny.
Kiedy ciasto wyrośnie podsypuję je ok. 50 g mąki i zaczynam wyrabiać. Powinno być elastyczne, miękkie i swobodnie odchodzić od rąk.
Wykładam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ponownie zostawiam je do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 5 Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Chleb będzie się piekł przez 50 minut.

ODPOWIEDZ