Ekogala - Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej

Informacje o imprezach branżowych
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Ekogala - Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej

Post autor: admin » sob sty 06, 2018 7:26 am

Targi Ekogala odbędą się w G2A Arenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowym województwa podkarpackiego w Jasionce. Ważnym elementem będą konkursy, zwłaszcza te, mające wpływ na polską kuchnię, gdyż o jej przyszłości będą decydować zdolności młodego pokolenia oraz pokazy gotowania.

Rzeszów należy do grona „Miast Wojewódzkich Wysokiej Reputacji”, a targi Ekogala organizowane przez Podkarpacki Urząd Marszałkowski mają duży wpływ na niezłą punktację. Miasto od początku jest pionierem organizowania targów żywności ekologicznej w wymiarze międzynarodowym. W grudniu staje się ono ważną ekospiżarnią. Podkarpacie przoduje w organizowaniu imprez promujących produkty regionalne, ekologiczne i pochodzące z gospodarstw rodzinnych. Najlepszym dowodem szczególnej troski o uczestników ekorynku jest bezpłatne udostępnienie stoisk w hali targowej. Doskonale zorientowany w kwestii targów jest Marcin Glinianowicz ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia” od kilkunastu lat wiodącego prym na Ekogali:

– Te niezwykłe targi to obszerna skarbnica wiedzy o takim odżywianiu, które pozwala wykorzystać wszystkie walory produktów ekologicznych. Zapraszamy osoby ceniące już żywność ekologiczną i konsumentów raz na jakiś czas zaglądających na „zielone półki Eko” w sklepach, a przede wszystkim niedowiarków sięgających tylko po jedzenie z fabryk żywności. Warto zajrzeć na stoiska firm dostarczających do handlu produkty naturalne, np. miody i zioła pochodzące z „apteki Pana Boga”.

Stowarzyszenie „Polska Ekologia” zaprosiło na targi przedstawicieli z Białorusi, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier do debaty o branży ekologicznej i do wymiany doświadczeń. Na Ekogalę przybędzie także grupa 15 handlowców z Chin, która w bezpośrednich rozmowach z wystawcami pozna ofertę i omówi zakres współpracy. Dla wszystkich zostały przygotowane warsztaty prowadzone przez arcymistrzów masarstwa, piekarnictwa, pszczelarzy, szefów kuchni prezentujących smakowitą polską kuchnię ekologiczną. W tym roku finał Europejskiego Konkursu Kulinarnego, w którym biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych, poprowadzą dwie doświadczone specjalistki:

Arleta Żynel – ze Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, główny juror w tym konkursie, na co dzień mistrz kuchni, doradca kulinarny, współpracująca z Podlaską Akademią Kulinarną, właścicielka dyplomu słynnego Instytutu Paula Bocus w Lyonie.

Beata Łuka – kierowniczka pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie.

Arleta Żynel wraz Carlosem Gonzalezem Tejerem – znanym promotorem i wieloletnim popularyzatorem sztuki kulinarnej i żywności wysokiej jakości, a także smakoszem – wspierani przez znaną blogerkę Annę Wlezień, poprowadzą konkurs blogerów. Rywalizacja będzie polegać na przygotowaniu potraw z produktów, które znajdować się będą w tajemniczym czarnym pudełku – black boksie. Tematem przewodnim będzie wołowina, natomiast pozostałe produkty pozostaną tajemnicą do chwili startu uczestników w konkursie. Warsztaty na temat przygotowania odpowiedniego zestawu śniadaniowego dla dzieci poprowadzi arcymistrz piekarstwa i innowator w dobieraniu receptur Czesław Meus.

Warto zjawić się na Ekogali zarówno po to, aby poznać różnorodność i smak ekologicznej żywności najwyższej jakości, jak też zobaczyć prężnie rozwijające się rolnictwo i przetwórstwo ekologiczne.

Źródłoi fot.: Stowarzyszenie „Polska Ekologia"

http://cukiernictwoipiekarstwo.pl/material[39600]

ODPOWIEDZ