Jakość szansą na przetrwanie

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Jakość szansą na przetrwanie

Post autor: admin » pt kwie 13, 2018 1:20 pm

Jakość - szansą na przetrwanie małych młynów (i rzemieślniczych piekarni)?

Konsolidacja na rynku młynarskim trwa od lat. Z roku na rok maleje liczba niewielkich, gospodarczych młynów, które kończą działalność lub są wchłaniane przez rynkowych potentatów. W 1990 r. w Polsce działało 2200 tego typu przedsiębiorstw, w 2017 r. Stowarzyszenie Młynarzy Rzeczypospolitej Polskiej szacuje ich liczbę na ok. 100

Choć ta spadkowa tendencja się utrzymuje, wciąż działają niewielkie młyny, które radzą sobie na rynku. Dlaczego? Bo coraz częściej mówi się o autentyczności, naturalności i lokalności – a to właśnie atuty ich mąki.

W dobie spadającej konsumpcji pieczywa, a także jego coraz niż­szej jakości część piekarni zaczyna stawiać na to, co tradycyjne i naturalne. Logiczną konsekwencją takiego zwrotu jest szuka­nie alternatywy dla oferowanej przez duże młyny mąki standa­ryzowanej. Odnalezienie w Polsce (albo tuż przy jej granicach) niewielkich, stawiających na jakość młynów jest wciąż możliwe, choć coraz trudniejsze.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/J ... -4379.html

ODPOWIEDZ