Bagietki na zaczynie poolish

konsumenci, oczekiwania, sugestie, uwagi, opinie, ankiety
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Bagietki na zaczynie poolish

Post autor: admin » pn cze 18, 2018 12:32 pm

Podobnie jak w cukiernictwie, w piekarstwie wciąż niedoścignionym wzorcem jest Francja, a jej symbolem jest bagietka. Aby uzyskać perfekcyjne chrupiące bagietki, trzeba umiejętnie podejść do procesu produkcji. Ten niezmiennie zaczyna się od wykonania płynnego zaczynu poolish.

z cyklu: Szkoła piekarstwa Wiesława Kuci
Jak opisuje w swojej książce Jeffrey Hamelman, zaczyn poolish został przywieziony do stolicy Francji przez polskich piekarzy. Owa metoda charakteryzuje się użyciem niedużej ilość drożdży i długą fermentacją, co przyczynia się do stworzenia pieczywa, które nie ma charakterystycznego kwaśnego smaku.

Pełną treść artykułu przeczytasz na stronie: http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/B ... -4475.html

ODPOWIEDZ