Obwarzanek idzie do Europy

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Obwarzanek idzie do Europy

Post autor: admin » pn lut 12, 2007 1:52 pm

W ciągu miesiąca wniosek krakowskich piekarzy o rejestrację obwarzanka jako polskiego produktu regionalnego ma trafić do Brukseli. W Krakowie znaleziono średniowieczne zapiski świadczące o tym, że wypiek wyrabiano tu przynajmniej od 1394 roku

Dokumenty z Krakowa z początkiem roku trafiły do Ministerstwa Rolnictwa.

- Nasz wniosek został już przeglądnięty przez urzędników ministerstwa i wstępnie zaakceptowany - cieszy się Kazimierz Czekaj, piekarz i radny wojewódzki. - Na jego podstawie przygotowano formularz zgodny w wymogami Unii Europejskiej. Jeszcze w lutym ministerstwo powinno oficjalnie zdecydować o przesłaniu dokumentów do Brukseli, a w marcu obwarzankiem mogą się już zająć unijni urzędnicy.

We wniosku znalazła się między innymi szczegółowa historia wypieku. Piekarzom udało się odszukać rachunki dworu urzędującej w Krakowie pary królewskiej Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Pod datą 2 marca 1394 roku zapisano: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz". Jednak najważniejszy dokument wskazujący na krakowskie korzenie obwarzanka pochodzi z końca XV w. Przywilej króla Jana Olbrachta z 26 maja 1496 r. dawał prawo wypieku i sprzedaży pieczywa białego - w tym obwarzanków, zwanych po łacinie circinellos - tylko krakowskim piekarzom.

- Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie nazywano obrzankami lub obarzankami. Nazwa pochodzi od metody produkcji, czyli zanurzaniu surowego ciasta we wrzącej wodzie. Łacińskie określenia: circulis i circinellos, wskazują na zachowany do dzisiaj kolisty kształt wypieku - tłumaczy Kazimierz Czekaj.

Starania krakowskich piekarzy o uznanie obwarzanka za produkt regionalny trwają od chwili przystąpienie Polski do Unii Europejskiej. Zostały jednak zahamowane po tym, jak w zeszłym roku jeden z krakowskich piekarzy - bez wiedzy swoich kolegów po fachu - uzyskał w urzędzie patentowym wyłączne prawo używania nazwy obwarzanek.

- Już wszystko sobie wyjaśniliśmy. Obwarzanek pozostanie dobrem wszystkich krakowskich piekarzy - wyjaśnia Kazimierz Czekaj. - Teraz składamy wspólny wniosek o unijną rejestrację wypieku.

Jeśli Komisja Europejska uzna racje piekarzy, to oryginalne krakowskie obwarzanki będzie można produkować tylko na terenie Krakowa oraz w powiatach krakowskim i wielickim.

Kiedy to się stanie? Piekarze będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Za pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej miał zostać uznany w lutym tego roku oscypek, ale sprzeciw Słowacji zablokował unijną decyzję w tej sprawie.

- Przeczekamy wszystkie europejskie procedury. Nasz wniosek jest dobrze przygotowany, jesteśmy w stanie rozwiać wszelkie wątpliwości unijnych urzędników - zapewnia Kazimierz Czekaj.



Definicja obwarzanka krakowskiego według unijnego wniosku

"Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, utworzony ze splotu ciasta, z otworem w środku. (...) Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Ma kolor jasnobrązowy z dużą skalą odcieni: od jasnozłocisty, przez ciemnozłocisty, do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem. Jego średnica mieści się w przedziale 12-17 cm, grubość nieregularnego spiralnego splotu to zwykle 2-4 cm, a waga 80-120 g. W dotyku jest lekko twardy (...), w środku miękisz jest jasny, miękki i lekko wilgotny. (...) Smak może być zmieniany przez stosowanie różnych posypek: soli, sezamu, maku, czarnuszki, posypki ziołowej lub przyprawowej".

Wniosek o rejestrację - część iii i iv

krzysztof.pietrykowski@wa

Re: Obwarzanek idzie do Europy

Post autor: krzysztof.pietrykowski@wa » wt lut 13, 2007 11:49 am

admin pisze: W ciągu miesiąca wniosek krakowskich piekarzy o rejestrację obwarzanka jako polskiego produktu regionalnego ma trafić do Brukseli. W Krakowie znaleziono średniowieczne zapiski świadczące o tym, że wypiek wyrabiano tu przynajmniej od 1394 roku

Dokumenty z Krakowa z początkiem roku trafiły do Ministerstwa Rolnictwa.

- Nasz wniosek został już przeglądnięty przez urzędników ministerstwa i wstępnie zaakceptowany - cieszy się Kazimierz Czekaj, piekarz i radny wojewódzki. - Na jego podstawie przygotowano formularz zgodny w wymogami Unii Europejskiej. Jeszcze w lutym ministerstwo powinno oficjalnie zdecydować o przesłaniu dokumentów do Brukseli, a w marcu obwarzankiem mogą się już zająć unijni urzędnicy.

We wniosku znalazła się między innymi szczegółowa historia wypieku. Piekarzom udało się odszukać rachunki dworu urzędującej w Krakowie pary królewskiej Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi. Pod datą 2 marca 1394 roku zapisano: "dla królowej pani pro circulis obrzanky 1 grosz". Jednak najważniejszy dokument wskazujący na krakowskie korzenie obwarzanka pochodzi z końca XV w. Przywilej króla Jana Olbrachta z 26 maja 1496 r. dawał prawo wypieku i sprzedaży pieczywa białego - w tym obwarzanków, zwanych po łacinie circinellos - tylko krakowskim piekarzom.

- Obwarzanki w średniowiecznym Krakowie nazywano obrzankami lub obarzankami. Nazwa pochodzi od metody produkcji, czyli zanurzaniu surowego ciasta we wrzącej wodzie. Łacińskie określenia: circulis i circinellos, wskazują na zachowany do dzisiaj kolisty kształt wypieku - tłumaczy Kazimierz Czekaj.

Starania krakowskich piekarzy o uznanie obwarzanka za produkt regionalny trwają od chwili przystąpienie Polski do Unii Europejskiej. Zostały jednak zahamowane po tym, jak w zeszłym roku jeden z krakowskich piekarzy - bez wiedzy swoich kolegów po fachu - uzyskał w urzędzie patentowym wyłączne prawo używania nazwy obwarzanek.

- Już wszystko sobie wyjaśniliśmy. Obwarzanek pozostanie dobrem wszystkich krakowskich piekarzy - wyjaśnia Kazimierz Czekaj. - Teraz składamy wspólny wniosek o unijną rejestrację wypieku.

Jeśli Komisja Europejska uzna racje piekarzy, to oryginalne krakowskie obwarzanki będzie można produkować tylko na terenie Krakowa oraz w powiatach krakowskim i wielickim.

Kiedy to się stanie? Piekarze będą musieli uzbroić się w cierpliwość. Za pierwszy polski produkt regionalny w Unii Europejskiej miał zostać uznany w lutym tego roku oscypek, ale sprzeciw Słowacji zablokował unijną decyzję w tej sprawie.

- Przeczekamy wszystkie europejskie procedury. Nasz wniosek jest dobrze przygotowany, jesteśmy w stanie rozwiać wszelkie wątpliwości unijnych urzędników - zapewnia Kazimierz Czekaj.



Definicja obwarzanka krakowskiego według unijnego wniosku

"Obwarzanek krakowski to wypiek przypominający pierścień, utworzony ze splotu ciasta, z otworem w środku. (...) Fakturę powierzchni tworzą sploty w formie spirali. Ma kolor jasnobrązowy z dużą skalą odcieni: od jasnozłocisty, przez ciemnozłocisty, do jasnobrązowego z wyraźnym połyskiem. Jego średnica mieści się w przedziale 12-17 cm, grubość nieregularnego spiralnego splotu to zwykle 2-4 cm, a waga 80-120 g. W dotyku jest lekko twardy (...), w środku miękisz jest jasny, miękki i lekko wilgotny. (...) Smak może być zmieniany przez stosowanie różnych posypek: soli, sezamu, maku, czarnuszki, posypki ziołowej lub przyprawowej".

Wniosek o rejestrację - część iii i iv

ODPOWIEDZ