Obwarzanek pod ochronę

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 858
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Obwarzanek pod ochronę

Post autor: admin » pt lut 16, 2007 10:34 am

Nie precel, nie bajgiel, ale obwarzanek krakowski — tak prawidłowo ma nazywać się okrągły, pleciony wypiek spod Wawelu. Zapewne dostanie też miano polskiego produktu regionalnego w UE
<div align="center"><table><tr>
<td>Obrazek
Obwarzanek</td>
<td>Obrazek
Precel</td>
<td>Obrazek
Bajgiel</td>
</tr>

<tr><td colspan='3'>Fot. M. Lasyk
Różnica między obwarzankiem, preclem i bajglem jest widoczna gołym okiem. Teraz właściwe nazewnictwo ma być przestrzegane</td></tr>
</table></div>


Takie posunięcie to wynik działań krakowskich piekarzy. Musieli się śpieszyć, bo wiele osób miało &#8222;zakusy&#8221; na ten czysto krakowski przysmak: już w zeszłym roku jeden z wytwórców wykupił prawa do jego znaku towarowego.
&#8211; Z równym powodzeniem urzędniczka z urzędu patentowego mogła zastrzec śledzia bałtyckiego &#8211; denerwuje się Kazimierz Czekaj, piekarz i radny sejmiku wojewódzkiego.
Na szczęście piekarzom udało się dojść do porozumienia i złożyli odpowiednie pisma w Ministerstwie Rolnictwa, by z obwarzanków zrobić chroniony w całej Europie produkt regionalny, jakim na przykład są oscypki.

Obwarzanek i formalności
&#8211; W poniedziałek wysłaliśmy z Krakowa prawidłowo wypełnione wnioski do UE. Na rejestrację wypieku musimy poczekać co prawda około pół roku, ale już teraz możemy być raczej spokojni, że nikt nas nie ubiegnie &#8211; mówi radny Czekaj. Pismo sygnowano jednak nie przez krakowski Cech Rzemiosł Spożywczych, ale przez grupę 12 piekarzy skupionych wokół Jurajskiej Izby Gospodarczej.
Teraz wszystko zależy od urzędników w Brukseli: jeżeli uznają wniosek, prawo do produkcji obwarzanka będą mieli tylko i wyłącznie piekarze z Krakowa i powiatu krakowskiego: &#8211; Nie przewidujemy większych trudności &#8211; mówią piekarze.
Ta pewność siebie wynika z rewelacyjnych odkryć, jakich dokonał krakowski doktorant AP, Marcin Gadocha. Pisze on pracę na temat historii piekarnictwa i młynarstwa w Krakowie. Część udało się piekarzom wykorzystać w unijnym wniosku jako uzasadnienie:
&#8211; Pierwsze zapiski na temat obwarzanków znalazłem w rachunkach króla Władysława Jagiełły i jego żony Jadwigi z 1394 r. &#8211; zdradza doktorant . &#8211; W 1496 r. inny już król &#8211; Jan Olbracht &#8211; przyznał prawo ich wypieku jedynie krakowskim piekarzom, jako sposób na walkę z obwarzankowymi &#8222;partaczami&#8221;.
Początkowo jedzono je tylko w okresie Wielkiego Postu, dopiero od XVIII w. także w piątki.
&#8211; W powszechnym spożyciu znalazły się w XIX w. &#8211; argumentuje Marcin Gadocha. &#8211; W Średniowieczu sprzedawano je jedynie w piekarniach i &#8222;jatkach chlebowych&#8221; na straganach w Rynku Głównym, dopiero pod koniec XIX w. zaczęła się dystrybucja z koszy, a następnie z wózków.

Kłopoty z nazwą
W Krakowie potocznym synonimem nazwy obwarzanek jest precel i bajgiel.
&#8211; Ale to zupełnie inne produkty &#8211; denerwuje się Kazimierz Czekaj. &#8211; Precel, podobnie jak obwarzanek, jest co prawda parzony we wrzątku, ale zawiera tylko mąkę żytnią, zabarwiany jest ciemniej, np. dzięki wywarowi z miodu, a dla lepszego połysku używa się ługu sodowego. Ale największa różnica to kształt, przypominający ósemkę a nie pierścień.
Obwarzanka nie należy też mylić z żydowskim bajglem &#8211; okrągłym wypiekiem z dziurą w środku, który przed kilkuset laty był rodzajem... &#8222;becikowego&#8221; &#8211; od gminy dostawała je kobieta, która miała rodzić dziecko.
&#8211; A najwcześniejsze o nim zapiski w Krakowie pochodzą dopiero z XVII w. &#8211; mówi doktorant Gadocha.
Obwarzanek jest za to pleciony z 2-3 &#8222;sulek&#8221;, ciasto zawiera do 10 proc. mąki żytniej i przypomina pierścień.
&#8211; Jest niepowtarzalny w smaku &#8211; twierdzi Ludmira Jezierska z Gdańska. &#8211; Zawsze gdy tu jestem muszę go zjeść zaraz &#8211; przyznaje.
<div align="right">Jerzy Kłeczek</div>

źródło: http://krakow.echomiasta.pl/artykuly.ph ... uly_id=249

ODPOWIEDZ