Nowe zasady BHP w piekarstwie od 20 kwietnia 2007

Rząd, Władze lokalne, Akty prawne
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

Nowe zasady BHP w piekarstwie od 20 kwietnia 2007

Post autor: admin » pt kwie 13, 2007 3:57 pm

BHP w piekarstwie - stan prawny od dnia 20 kwietnia 2007

20 kwietnia br. wejdzie w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 marca 2007 r. uchylające całkowicie rozporządzenie w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu piekarniczego. /Dz.U. z 5 kwietnia 2007r. Nr 59, poz. 400. /.

Temat ten był poruszany w trakcie obrad Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa RP /KRPPiC/ w dniu 11 kwietnia br. Z tego powodu od 20 kwietnia 2007 ten obszar unormowań regulowany będzie wyłącznie aktami prawa wspólnotowego i pozostałymi aktami ogólnymi prawa krajowego dotyczącego BHP i warunków pracy.

W moim przekonaniu większą niż dotychczas rolę normatywną będą miały fabryczne/producentów maszyn piekarskich/ i zakładowe instrukcje bhp zatwierdzane przez kierownika zakładu pracy. Należy też mieć na uwadze że uchylone uregulowania w praktyce zostały częściowo zastąpione nowoczesnymi systemami GMP/GHP - Dobrą Praktyką Produkcyjną i Dobrą Praktyką Higieniczną które są zasadniczo komplementarne z ogólnymi przepisami BHP.

Żeby jednak ułatwić praktyczne stosowania zasad bhp w piekarstwie KRPiC wystąpiła z inicjatywą opracowania Przewodnika BHP/Poradnika branżowego dla piekarzy/o charakterze instrukcyjnym który ma być opracowany i zatwierdzony przez resort rolnictwa. Rozmowy w tym przedmiocie prowadzone są przez desygnowanego przez Radę p. Macieja Mielczarskiego- Przewodniczącego Krajowego Forum Piekarstwa i Cukiernictwa Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

mgr Ireneusz Zakrzewski
V-ce Przewodniczący
Krajowej Rady Piekarstwa i Cukiernictwa

Warszawa 13.04.2007

Projekt Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w tej sprwie

ODPOWIEDZ