III Małopolski Festiwalu Smaku

Impreza, relacje, zapowiedzi, zaproszenia
admin
Site Admin
Posty: 852
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

III Małopolski Festiwalu Smaku

Post autor: admin » śr maja 30, 2007 6:15 pm

III Małopolski Festiwalu Smaku

Różnorodność Małopolski dostrzegalna jest na każdym kroku. To zróżnicowanie widać w rozmaitych aspektach: ukształtowaniu powierzchni (począwszy od gór, Podhala i Tatr, na piaskach Pustyni Błędowskiej skończywszy), architekturze, odmiennych tradycjach i kulturze, a nawet różnicach religijnych. Bogactwo Małopolski jest dostrzegalne również na naszych stołach. Po trudnym okresie unifikacji, która objęła także polską kuchnię, nadszedł czas na pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego regionu Małopolski.

Samorząd Województwa Małopolskiego, we współpracy z Małopolski Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, podejmuje działania mające na celu promocję regionalnych produktów Małopolski oraz kreowanie pozytywnego wizerunku regionu.

W tym roku, już po raz trzeci odbędzie się III Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Festiwal jest formą promocji kulinarnego dziedzictwa województwa i stanowi rodzaj wsparcia dla najlepszych małopolskich producentów i wytwórców żywności. Ma na celu zaprezentowanie i upowszechnienie wśród mieszkańców regionu oraz turystów kulinarnego bogactwa Małopolski.

W ramach Festiwalu, w wybranych miastach Małopolski, odbędzie się cykl półfinałowych kiermaszów produktów regionalnych, zakończonych wielkim finałem w Krakowie. W wielkim finale udział wezmą laureaci tegorocznych lokalnych półfinałów oraz laureaci zeszłorocznej edycji Festiwalu. W roku 2007 kiermasze realizowane są w Krakowie, Zakopanem, Oświęcimiu, Nowym Sączu, Klikowej k. Tarnowa.

Już 9-10 czerwca - w ramach "Święta Chleba" odbędzie się Półfinał krakowski. Kiermasz będzie zlokalizowany na Placu Wolnica w Krakowie. Wezmą w nim udział wystawcy z Krakowa oraz okolicznych powiatów.


W III Małopolskim Festiwalu Smaku uczestniczą:
1. producenci wyrobów spożywczych prowadzący zarejestrowaną działalność gospodarczą,
2. restauracje
3. koła gospodyń wiejskich,
4. gospodarstwa agroturystyczne,
5. stowarzyszenia i inne organizacje,
6. osoby fizyczne.

Produkty i potrawy zostaną wytypowane w następujących kategoriach:

1. wyroby piekarnicze i cukiernicze,
2. sery i przetwory mleczne,
3. wędliny oraz przetwory mięsne,
4. inne produkty,
5. gotowe dania i potrawy przygotowane samodzielnie przez koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, stowarzyszenia i inne organizacje, osoby fizyczne.
6. najatrakcyjniejsze danie restauracyjne (nie będące wyprodukowanym daniem gotowym, dostępnym w sprzedaży detalicznej, a jedynie w restauracjach i restauracjach hoteli).

Podczas festiwalu będzie można zobaczyć tradycyjne produkty z regionu Krakowa, poznać ich receptury i tradycje z nimi związane, spróbować ich smaku, kupić, zagłosować na te najlepsze i wygrać nagrody. W ramach konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" uznani eksperci kulinarni oceniają produkty zgłoszone do konkursu, zaś publiczność, poprzez głosowanie, wskazuje jej zdaniem najsmaczniejsze przysmaki.

ODPOWIEDZ