FDS 2007 - Program Imprezy

Media, prasa, wydarzenia, newsy
admin
Site Admin
Posty: 865
Rejestracja: pn mar 29, 2004 2:05 pm
Kontakt:

FDS 2007 - Program Imprezy

Post autor: admin » pn sie 06, 2007 4:42 pm

Zarząd Główny Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego - Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa wraz z redakcją „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” przy wsparciu Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenia Piekarzy Polskich zapraszają do udziału w konferencji, wystawie i konkursie:

"Co to jest dobry chleb i jak go lansować"

Głównym celem imprezy jest promocja zdrowotnych aspektów konsumpcji pieczywa. Akcja skierowana jest - głównie za pośrednictwem ogólnopolskich mediów (telewizji, prasy, radia) - do piekarzy oraz konsumentów pieczywa i innych osób zainteresowanych tym zagadnieniem.
W Polsce ciągle spada spożycie chleba - w ostatnim dziesięcioleciu o około 2% rocznie. Obecny poziom spożycia - nieco poniżej 70 kg/osobę rocznie, a w niektórych gospodarstwach domowych nawet poniżej 50 kg/osobę - jest jednym z istotnych czynników zwiększających ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych. Pragniemy, aby producenci i media skuteczniej lansowały spożycie dobrego chleba poprzez uwypuklenie korzyści, które wynikają ze stosowania w jego produkcji fermentacji ciasta z udziałem tradycyjnych zakwasów piekarskich oraz naturalnych dodatków bogatych w biologicznie aktywne substancje niezbędne dla zdrowia człowieka.

Impreza będzie się składać z 3 części: konferencji, wystawy i konkursu pieczywa, a także prezentacji firm działających na rzecz piekarstwa.


Wstępny program

<ol>
<li>Konferencja dla producentów pieczywa, przedstawicieli mediów i konsumentów &#8211; sala B
z udziałem kompetentnych, znających specyfikę piekarstwa wykładowców, z możliwością dyskusji, pytań, wymiany poglądów.

Tematy wystąpień i dyskusji:
<ol>
<li>dr inż. Krystyna Jarosz &#8211; Kto i dlaczego powinien jeść chleb.</li>
<li>dr inż. Anna Diowksz &#8211; Chleb źródłem zdrowia.</li>
<li>dr inż. Henryk Piesiewicz &#8211; Produkcja pieczywa żytniego i mieszanego na zakwasach.</li>
<li>mgr Witold Krusz &#8211; Czy łatwo i warto produkować dobry chleb.</li>
<li>prof. dr hab. Zygmunt Ambroziak, mgr Adam Melkowski - Nowoczesna technika przyjazna technologii piekarskiej</li>
<li>prof. Henryk Mruk &#8211; Jak skutecznie promować i sprzedawać pieczywo.</li>
</ol>


Koszt uczestnictwa w konferencji : 100 zł + 22% VAT.
Termin nadsyłania zgłoszeń na załączonej karcie uczestnictwa do 31 sierpnia 2007 r.

</li>
<li>Wystawa i konkurs pieczywa w kategoriach:

<ol>
<li>pieczywo tradycyjne na zakwasach piekarskich:

<ol>
<li>ciemne żytnie,</li>
<li>jasne mieszane.</li>
</ol>
</li>
<li>pieczywo z dodatkami prozdrowotnymi ( dodatki nasion, pełnoziarniste i inne)</li>
<li>pieczywo pszenne</li>
</ol>


(można zgłosić po 1 wyrobie w powyższych kategoriach)


Warunki uczestnictwa w wystawie i konkursie
W ramach opłaty (250 zł + 22%VAT) otrzymają Państwo:
<ul>
<li>stoisko-stół o powierzchni 160x80 cm (do ekspozycji pieczywa),</li>
<li>udział w konferencji (pkt.1).</li>
<li>miejsce prezentacji - sala A,</li>
</ul>

Udział w konkursie nie jest obowiązkowy.
Pieczywo zgłoszone do konkursu (chleby - po 2 szt., bułki - po 5 szt.) należy dostarczyć 6 września do godz. 10.00 do pokoju 221 (2 piętro).
Oceny dokonają eksperci:
<ul>
<li>Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno- Spożywczego - Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa w Warszawie</li>
<li>Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,</li>
<li>rzeczoznawcy ZG SITSpoż.</li>
</ul>
</li>

<li>Wystawa dla firm działających na rzecz piekarstwa

Firmy produkujące maszyny, i urządzenia, półprodukty oraz dodatki dla branży piekarskiej mogą zaprezentować swoją ofertę podczas trwania imprezy. Do dyspozycji będzie stół o powierzchni 160x 80 cm lub własne stoisko o zbliżonych wymiarach. Miejsce prezentacji - sala A.

Termin zgłaszania uczestnictwa w konkursie i wystawie do 24 .08.2007 r.

Uroczyste wręczenie dyplomów i nagród za najlepsze produkty połączone ze zwiedzaniem wystawy odbędzie się po zakończeniu konferencji około godz. 1400
w sali A.


Miejsce imprezy: Siedziba Naczelnej Organizacji Technicznej NOT, Warszawa, ul. Czackiego 3/5, III piętro, sale konferencyjne A i B.

Termin: 6.09.2007 r. (czwartek), godz. 11.00-15.00
Dodatkowe informacje:
Elżbieta Górecka i Małgorzata Wojnarowska, Zarząd Główny SITSpoż., 00-043 Warszawa, ul. Czackiego 3/5, tel. 022 826 63 44, 022 827 38 48/47, e-mail: biuro@sitspoz.pl



</li>
</ol>

ODPOWIEDZ